Hlavní obsah

Policie obvinila dva projektanty kvůli pádu střechy haly v České Třebové

– Česká Třebová • Aktualizováno

Policie zahájila trestní stíhání dvou lidí kvůli pádu střechy haly v České Třebové. Podle České televize, která o obvinění z obecného ohrožení informovala, jde o projektanty. Škoda byla vyčíslena na 16 miliónů korun.

Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové Video: Český Florbal

 
Článek

„Dva lidé byli na základě důkazů obviněni z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, protože rozhodnutí nebylo ještě doručeno všem osobám, nemůžeme podávat více informací. Za uvedený trestný čin hrozí až osm let vězení,“ řekla Novinkám mluvčí policie Lenka Vilímková.

Podle ní už má policie zadané znalecké posudky, ale zatím nejsou všechny vyhodnocené. Případ tak bude řešit ještě několik měsíců.

Střecha spadla 14. ledna večer při florbalovém turnaji, jen několik dní po kolaudaci nové haly. Všem osmi desítkám lidí uvnitř se podařilo včas utéci.

V únoru informoval vedoucí odboru majetkového a stavebního řádu krajského úřadu Michal Votřel, že střecha spadla kvůli vadnému uchycení dřevěných vazníků.

Firma měla vlastní projektanty 

Střechu haly s konstrukcí z dřevěných vazníků pro generálního dodavatele Profistav Litomyšl stavěla formou subdodávky firma Cecolegno, specializující se na dřevěné konstrukce.

Podle Votřela měla společnost Cecolegno na navržení konstrukce střechy vlastní projektanty. „Projekt na budovu byl náš, kraje, včetně střechy, ale oni řekli, že na střechu si vezmou svého projektanta a své statiky. Náš projekt nepoužili a použili svého projektanta, který si to naprojektoval samostatně včetně vlastní výroby," řekl Votřel.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zřícená střecha nové sportovní haly v České Třebové

Společnost Cecolegno na sebe podala 18. května insolvenční návrh spojený s návrhem na prohlášení konkurzu. V odůvodnění uvedla, že klíčovou roli pro toto rozhodnutí hrála právě zakázka v České Třebové.

„Těsně před předáním zhotovení díla však došlo k pádu celého zastřešení sportovní haly, který byl způsoben chybou projektových subdodavatelů navrhovatele. Vlivem mediální kampaně sdělovacích prostředků navrhovatel postupně ztratil všechny již dopředu dohodnuté stavební zakázky v objemu přes 16 milionů korun. ..... Zároveň navrhovatel přišel takřka o všechny své zaměstnance, kteří přešli ke konkurenci,” stojí v insolvenčním návrhu.

Dodavatelé začali po firmě požadovat uhrazení všech pohledávek a přešli na zálohové platby. Městský soud v Praze však insolvenční návrh 21. června odmítl, protože některé přílohy postrádaly potřebné náležitosti a nebyly včas doplněny.

Pardubický kraj halu vybudoval nákladem 58 miliónů korun. Kraj u stavebníka budovu reklamuje, opravy potrvají odhadem půl roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám