Hlavní obsah

Šéf Národní galerie Fajt neuspěl ve sporu se Zemanem o nejmenování profesorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf Národní galerie Jiří Fajt neuspěl s kasační stížností, kterou spolu s Karlovou univerzitou podal kvůli údajné nečinnosti prezidenta Miloše Zemana. Ten jej stejně jako další dva akademiky odmítl jmenovat profesorem. Nejvyšší správní soud rozhodl ve středu, odůvodnění verdiktu zatím není k dispozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Fajt

Článek

Městský soud loni dospěl k závěru, že prezident nebyl nečinný, o čemž svědčí zejména jeho dopis ministryni školství. Informoval v něm o rozhodnutí nejmenovat profesorem Fajta ani další dva docenty.

U Fajta prezident v minulosti jako důvod uvedl to, že se údajně snažil dohodnout s bankou, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k ředitelskému platu. „Já tuto žádost považuji za nepřímou žádost o úplatek a odmítám jmenovat vysokoškolským profesorem toho, kdo požádal o úplatek. To je moje zdůvodnění, které jsem jasně napsal paní ministryni školství,” řekl loni Zeman.

Fajt prezidentova tvrzení v minulosti označil za nepravdivá a manipulativní. Prezident se podle něj chová nepřípustně svévolně.

Spolu s Fajtem odmítl prezident jmenovat ještě fyzika Ivana Ošťádala a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Ošťádal se také neúspěšně bránil žalobou a kasační stížností. Když o ní Nejvyšší správní soud rozhodoval, uznal prezidentův dopis ministryni školství z ledna 2016 za jasně vyjádřený projev vůle nejmenovat Ošťádala profesorem.

Poté Ošťádal podal ještě ústavní stížnost, rozhodnutí dosud nepadlo. Možnost obrátit se na Ústavní soud má nyní také Fajt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám