Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal téměř nevidomé seniorky, která měla platit 400 tisíc

Právo, pko
Brno

Napálená stařenka, která vyhověla přání své vnučky a jejího přítele, jimž šla za ručitele, nebo vychytralá podvodnice, která se i přes pokročilý věk rozhodla obrat věřitele o 400 tisíc korun? České soudy se v případě téměř slepé 83leté ženy přiklonily ke druhé možnosti. Ženy se po dlouhých soudních tahanicích zastal až Ústavní soud (ÚS), když zrušil rozsudky, podle nichž měla seniorka platit několik set tisíc korun za půjčku, o které tvrdila, že si ji nesjednala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soudce Ústavního soudu Jaroslav Fenyk

Článek

Problémy téměř nevidomé důchodkyně začaly, když se ve společnosti své vnučky a jejího přítele dostavila do advokátní kanceláře, kde podepsala několik dokumentů včetně smlouvy o půjčce. Není bez zajímavosti, že přítel vnučky se znal s poskytovatelem půjčky.

Firma poskytující peníze pak začala údajně půjčených 400 tisíc korun vymáhat po důchodkyni, ta ale tvrdila, že si žádnou půjčkou nesjednala, že měla fungovat jen jako ručitel, a navíc ani žádné peníze nedostala.

Pražský městský soud a následně i Nejvyšší soud rozhodly, že důchodkyně má platit. Tyto verdikty ale ve středu zrušil senát ÚS v čele se soudcem zpravodajem Jaroslavem Fenykem.

„S ohledem na specifické okolnosti případu nelze pominout možnost, že zde existoval rozpor mezi vůlí stěžovatelky a jejím projevem zachyceným v textu smlouvy o půjčce. Tento rozpor se pak mohl týkat nejenom samotné smlouvy o půjčce, ale i potvrzení o převzetí finanční hotovosti, které bylo do textu smlouvy o půjčce vtěleno, a konečně i toho, zda byly či nebyly stěžovatelce peníze vůbec předány, či zda je převzal někdo jiný,“ upozornil Fenyk.

Podle verdiktu ÚS se bude muset nyní justice případem znovu zabývat, vynaložit maximální úsilí pro spravedlivé vyřešení sporu a neulehčovat si život formalistickým přístupem.

Reklama

Výběr článků

Načítám