Hlavní obsah

TOP 09 zahájila kampaň. Nechceme vládu vůdců, hlásá Kalousek

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neuhneme. Tak zní volební heslo TOP 09, která v pondělí v Praze zahájila horkou fázi předvolební kampaně. Topka chce voliče nalákat například na to, že chce omezit byrokracii či znovu zahájit diskuzi nad penzijní reformou. Důraz klade na setrvání v Evropské unii.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference TOP 09. Archivní foto

Článek

„Prosazujeme politiku, která svobodu každého člověka chrání, nikoliv oslabuje a lidi šikanuje. Prosazujeme politiku, která naši demokracii posiluje, ne oslabuje. Prosazujeme vládu práva, nechceme vládu vůdců,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který vede kandidátku ve Středočeském kraji.

Do voleb jde topka s několika hesly. Tím hlavním je „Neuhneme“. „Neuhneme z našich zásad, budeme bránit právo a klasickou demokracii v ČR. Chceme masarykovskou a havlovskou demokracii, ne abychom se změnili v oligarchii,“ prohlásil čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Strana dále hlásá, že „Stát je služba. Ne šikana občanů“. Dalším volebním sloganem je například „Bohatnout mají lidé. Ne stát“ nebo „Pole pro potraviny. Ne pro naftu do nádrže“.

Kalousek: EU se musí změnit, ale s námi

TOP 09 o sobě také tvrdí, že je jedinou pravicovou proevropsky orientovanou stranou. „Usilujeme o to, aby se význam ČR v EU zvyšoval. Nedopustíme, aby se naše země ocitla na její periferii. Evropskou unii si neidealizujeme. Víme, že se musí změnit, ale musí se změnit s námi v jejím hlavním proudu, ne bez nás,“ dodal Kalousek.

Dalšími tématy, na které se chce strana zaměřit, jsou penzijní reforma, vzdělání, podpora vědy nebo rodina.

„Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci, proto říkáme, že žena má právo na rodinu i kariéru. TOP 09 podpoří například nabídkou nových možností pracující matky, které si budou moci odečíst z daní náklady na hlídání dětí nebo využít státní rodičovský příspěvek pro prarodiče a výhody dětských skupin,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Schwarzenberg dále apeloval na lidi, aby šli k volbám. „Nemám strach před komunisty ani před anonisty,“ uvedl. Největší obavy má prý z lidí, kteří nejdou k volbám a potom u piva remcají a nadávají. „Vyzývám všechny občany, aby šli k volbám. Mají zodpovědnost za osud našeho státu,“ apeloval. Zdůraznil, že se podle něj jedná o klíčové volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám