Hlavní obsah

Na obraně nebyl žádný korupční skandál, pochválil Sobotka Stropnického

Právo, Oldřich Danda

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přijel v pondělí na inspekci ministerstva obrany. Šéfovi resortu Martinu Stropnickému (ANO) řekl, že se sice potýkal s velkými nákupy, ale za zásadní považuje, že za jeho vládnutí nevypukl na obraně žádný korupční skandál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem obrany Martinem Stropnickým na archivním snímku z jednání Sněmovny

Článek

„Naše vláda nezatěžovala občany skandály na ministerstvu obrany,“ uvedl po návštěvě premiér. Dodal, že pevně věří, že se žádné aféry neotevřou ani v budoucnosti.

Opozice a odborníci ministerstvo obrany kritizují, že je při velkých nákupech pomalé. Ministr se výtkám brání tím, že velké akvizice jsou složité a trvají dlouho i kvůli silné kontrole.

Na ministerstvu je podle něj připravena velká řada nákupů, které budou moci dokončit jeho nástupci. Podle něj se obrana chystá nakoupit techniku za zhruba 145 miliard korun, z toho pro pozemní síly za 115 miliard a pro vzdušné síly za 30 miliard. Jedná se hlavně o nákup nových obrněnců BVP, děl, vrtulníků a dopravních letounů.

Za důležité premiér považuje i to, že jeho vláda v době, kdy se zhoršuje bezpečnost ve světě, začala více přidávat na obranu. Za čtyři roky vzrostl rozpočet obrany o deset miliard na 52 miliard korun. Opozice kritizuje ministerstvo i vládu, že dávají armádě málo a neplní svůj slib, že do roku 2020 vzroste obranný rozpočet na 1,4 procenta HDP, což znamená, že obrana bude za tři roky dostávat více než 70 miliard korun.

Pomohli jsme porazit islamisty

Sobotka uvedl, že slib splní a že se připravuje rozpočet na příští rok i výhledy na další roky a v nich se počítá se skokovým navýšením. Odmítl, že by kabinet nechal svůj slib až na další vlády. „Nárůst považuji za optimální. Kdybychom dávali více, tak by nebyla jistota, že budou peníze smysluplně utraceny,“ uvedl Sobotka.

Pochválil Stropnického, že se armádě daří získávat nováčky. Ministr uvedl, že rekrutační plán zatím drží. „Loni se nám podařilo rekrutovat při malé nezaměstnanosti 2000 vojáků, letos jsme měli obavy, zda to bude pokračovat, ale čísla jsou slibná,“ uvedl Stropnický.

Sobotka také vyzdvihl, že Česko se činí v boji proti Islámskému státu. „Nejsme černým pasažérem v boji s Islámským státem, naopak patříme k nejaktivnějším státům koalice a pomohli jsme Islámský stát porazit,“ dodal Sobotka. Připomněl, že Česko několikrát poslalo bojujícím Kurdům do Iráku střelné zbraně a munici a irácké armádě prodalo bitevníky L-159 a pomohlo rychle vycvičit piloty, aby mohli zasáhnout do bojů o město Mosul.

Reklama

Výběr článků

Načítám