Hlavní obsah

Novelu stavebního zákona bude řešit Ústavní soud

Novinky, jas

Skupina 17 senátorů v úterý napadla u Ústavního soudu (ÚS) novelu stavebního zákona, která omezuje účast spolků na stavebním řízení. Senátoři mají za to, že některé paragrafy jsou protiústavní a novela jako celek nepovede ke zrychlení stavebního řízení.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

„Pokud chtěla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), která novelu zákona předložila, dosáhnout omezení zdržování výstavby ze strany některých ekologických spolků, mohla například omezit účast veřejnosti podle místa bydliště, ale ne ji vyloučit úplně,“ uvedl ke stížnosti předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

Senátoři chtějí, aby ÚS zrušil paragraf zapovídající spolkům účast ve správních řízeních. Napadají rovněž části, které podle nich omezují možnosti přezkumu vydaných stanovisek.

Novela umožní mimo jiné sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) a podle předkladatelů dojde i ke zrychlení celého řízení.

Senátoři opírají svou stížnost o posudek 22 expertů ze čtyř právnických fakult.

Kteří senátoři stížnost podepsali
Eliška Wagnerová, Petr Orel, Ladislav Kos, Libor Michálek, Václav Láska, Jitka Seitlová, Zdeněk Papoušek, Renata Chmelová, Václav Hampl, Lumír Kantor, Jiří Carbol, Miluše Horská, Jiří Dienstbier, František Bublan, Eva Syková, Jiří Šesták a Alena Dernerová

ÚS v posledních dnech obdržel i další tři stížnosti od různých skupin senátorů. Navrhují změny ve fungování národních parků v rámci zákona o ochraně přírody a krajiny, brojí proti části daňového řádu a poslední skupině se nezamlouvá způsob, jak zákon vymezuje provoz informačních databází o bonitě a důvěryhodnosti spotřebitelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám