Hlavní obsah

V polovině týdne přijdou tropy se vším všudy. Vedro a vlhko vydrží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv počasí o víkendu i pondělní ranní teploty dávají znát, že podzim už netrpělivě čeká za dveřmi, léta si v závěru srpna ještě užijeme. Od poloviny týdne začne do Česka proudit teplý a vlhký vzduch od jihozápadu, který přinese tropické teploty, ale i přeháňky a bouřky, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nemohu si odpustit připomenutí, že 20. srpna v roce 2012 byla v Dobřichovicích naměřena rekordní teplota 40,4 stupně. Dnešní teplotní maxima 18 až 22 stupňů jsou tehdejší ranní minima,“ poznamenala Honsová. Pondělní ranní teploty byly opravdu nesrovnatelné, v Praze bylo jen 10 stupňů, na Karlovarsku kolem sedmi a Jizerka hlásila pouhé čtyři stupně, uvedla Honsová.

Studené severozápadní proudění, které ovlivňovalo počasí v ČR o víkendu, ale vydrží jen do úterý, pak bude měnit směr na jihozápadní. To s sebou přinese teplý a vlhký vzduch.

Teploty porostou. Bude tropická „prádelna“

pondělí bude jasno až polojasno, jen na horách může vznikat kupovitá oblačnost a ojedinělé přeháňky. Nejvyšší teploty vystoupí na 18 až 22 stupňů.

Úterní ráno bude podobně studené, teploty spadnou na 11 až 7 stupňů. Přes den bude převládat jasná až polojasná obloha. Přeháňky se mohou vyskytnout jen v Jeseníkách a Beskydech. Odpolední teploty vzrostou na 20 až 24 stupňů.

Ve středu bude jasno, maximálně polojasno, ranní teploty už budou výš – na 14 až 10 stupních, odpolední porostou na 22 až 26 stupňů.

Čtvrtek už bude tropický. Teploty po ránu spadnou na 16 až 12, odpoledne vyskočí na 26 až 30 stupňů. Bude slunečno, jasno až polojasno. Jediné přeháňky lze čekat v Krušných horách.

pátek se zvýší vlhkost vzduchu a začnou se vytvářet lokální bouřky. Ráno bude ještě polojasno, odpoledne začne oblačnosti přibývat stejně jako přeháněk a bouřek. Výrazně vzrostou ranní teploty na 19 až 15 stupňů, odpolední maxima se budou pohybovat mezi 27 až 31 stupni.

Ve vzduchu ale bude viset typická tropická „prádelna“. „Díky vysoké vlhkosti se budeme cítit na 34 stupňů,“ upozornila Honsová.

Tropy vydrží až do příštího týdne

sobotu a v neděli bude ještě tepleji. Ranní teploty opět mezi 19 až 15, ty odpolední pak mezi 28 až 32 stupni. Na obloze bude převládat polojasno, během dne až oblačno, místy se vyskytnou přeháňky a bouřky.

„Podobný charakter bude mít počasí až do poloviny příštího týdne,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám