Hlavní obsah

Babiš chce od Sněmovny policejní žádost o vydání. Neznám ji, nemám co komentovat, tvrdí

– Nové Město na Moravě (Žďársko) • Aktualizováno

Předseda vládního hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš požádal mandátní a imunitní výbor Sněmovny, aby mu poskytl policejní dokumenty s žádostí o jeho vydání k trestnímu stíhání. Až potom se ke kauze Čapí hnízdo vyjádří, řekl při autogramiádě v Novém Městě na Moravě, kde narazil i na své odpůrce.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Podle standardních postupů žádost vyšetřovatelů nejprve projedná mandátní a imunitní výbor, který si poté pozve poslance, o jejichž vydání policie žádá, a ti se následně mohou s obsahem policejní žádosti seznámit.

Babiš ve čtvrtek prohlásil, že celá kauza je vylhaná. Policisté chtějí jeho a dalšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka obvinit kvůli padesátimiliónové dotaci na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiš označil policejní žádost už dřív za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby. [celá zpráva]

„Dnes můj právní zástupce požádal paní (Miroslavu) Němcovou, aby nám dala ten papír od policie k dispozici, když už ho média citují a my ho nemáme. Já vlastně nevím, k čemu se mám vyjadřovat,” řekl Babiš. Zopakoval kritiku policie a poukázal na znovu na to, že případ podle něj dostal přidělený policista Pavel Nevtípil, který je „velice kontroverzní” a „podílel se na odcizení firmy Neograph”.

Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se již v pondělí proti obvinění z politické manipulace ohradil. Odmítl, že by byla žádost načasována tak, aby ovlivnila podzimní volby, což Babiš ve čtvrtek zopakoval. Postavil se i za vyšetřovatele a připomněl, že kauzu dozoruje městské státní zastupitelství. [celá zpráva]

Kubiceho zpráva číslo dvě, tvrdí Babiš

„Pro mě je to Kubiceho zpráva číslo dvě. Tradiční strany nemají co říct, tak mluví o Čapím hnízdě až do voleb,” řekl ve čtvrtek Babiš. K pátečnímu jednání sněmovního výboru, který by měl navrhnout jeho zbavení imunity, komentovat nechtěl. „Počkejme si na to, co řeknou. Já bych rád věděl, co policie vlastně požaduje,” řekl.

Babiš údajně byl na policii 23. července a byl prý označen za svědka. „Pokud za deset dní zjistili, že jsem hlavní organizátor, tak se tomu musím smát, je to totální blábol,” poznamenal. Odmítl, že by z politiky odešel. „Takovou radost bych jim neudělal, celá kauza je jenom o politice. Myslím, že lidé nejsou hloupí a vidí to načasování,” řekl.

Pokud hnutí ANO při volbách neuspěje, neuspěje podle něj už nikdo nikdy. „Ten zkorumpovaný klientelistický systém tradičních stran, který tady vládne už 27 let, ten vždy každého popravil a teď se snaží popravit mě a to je všechno,” řekl bývalý ministr financí, který spolu s Faltýnkem čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku předloňska.

Babišovu autogramiádu v Novém Městě na Moravě narušili i jeho odpůrci. [celá zpráva]

Babiš podle policie o všem věděl a vše organizoval

Sněmovna dostala od policie žádost o vydání Babiše a Faltýnka minulý týden. Sněmovní mandátový a imunitní výbor se začne žádostí zabývat v pátek. O vydání či nevydání pak rozhodne Sněmovna na zářijové schůzi. Babiše chce policie podle médií stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Podle zjištění Práva policisté v pětistránkové žádosti o zbavení imunity zaslané Sněmovně popsali průběh údajného dotačního podvodu, v němž figurují i Babišovi příbuzní a spolupracovníci. Babiš podle policie řídil a koordinoval kroky těchto osob, a to zcela vědomě a s dokonalou znalostí všech skutečností, s cílem získat neoprávněně finanční prostředky na výstavbu Čapího hnízda. [celá zpráva]

Babiš tvrzení policie už dříve odmítl. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie, žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoli trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil,” řekl Právu. [celá zpráva]

Kauza Čapí hnízdo

Práce na projektu přestavby zanedbaného statku a lihovaru u Benešova na konferenční centrum začaly v roce 2006. Majitelem se stala firma Imoba z holdingu Agrofert, který patřil Andreji Babišovi. Postupem času přešla pod akciovou společnost Farma Čapí hnízdo s anonymními majiteli. Tato firma po zákazu anonymních akcií v roce 2014 zanikla a Čapí hnízdo přešlo zpět pod Imobu, která spravuje nemovitosti skupiny Agrofert.

Dotaci ve výši 50 milionů korun projekt získal v srpnu 2008. Dokončen a otevřen byl o dva roky později, už v té době byl v médiích spojován s Babišem, který však vlastnictví odmítal. Týdeník Ekonom tehdy uvedl, že firma při žádosti o dotaci byla brána jako malý podnik a v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nezískala.

V roce 2011 bylo při jednom z auditů zjištěno, že Farma Čapí hnízdo požádala v roce 2009 o jednu platbu dřív, než uhradila příslušnou fakturu. Kvůli porušení podmínek byla firmě vyměřena pokuta, která včetně penále dosáhla šesti milionů korun. V roce 2012 však byla většina odpuštěna, firma zaplatila 37 000 korun plus penále.

Babiš rok poté v Reflexu uvedl, že s Čapím hnízdem nemá nic společného a neví, komu patří. Společnosti prý půjčil 400 milionů korun a má tam pronajatu jednu budovu. Jen rok nato uvedl, že skupina Agrofert převzala „ztrátovou a předluženou farmu” Čapí hnízdo.

V roce 2015 policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo. Babiš už předtím řekl, že si není vědom žádného pochybení. Věcí se začal zabývat Evropský úřad proti podvodům (OLAF) a stala se i hlavním tématem pro mimořádnou schůzi Sněmovny. Na ní Babiš původně majitele firmy sdělit odmítl, posléze však řekl, že farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Sněmovna pak na návrh ČSSD mimořádnou schůzi přerušila do doby, než OLAF zveřejní výsledky svého vyšetřování.

Kauza přispěla ke konci Babiše na postu ministra financí. Ve funkci ho 24. května 2017 vystřídal člen ANO Ivan Pilný.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny se žádostí začne zabývat tento pátek, celá Sněmovna by měla o vydání obou poslanců rozhodovat na své schůzi, která začne 5. září. Poslance ani senátora nelze podle ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem.

Reklama

Výběr článků

Načítám