Hlavní obsah

Nižší daně či zrušení EET. ODS představila dvanáct podmínek pro vstup do budoucí koalice

Novinky, Jan Martinek

Občanská demokratická strana ve čtvrtek stanovila dvanáct podmínek, za kterých je po volbách ochotna vstoupit do vlády. Představila je na Vyšehradě a nazvala „Vyšehradskou deklarací”. Z té například vyplývá, že by taková koalice musela mít v programu výrazné snižování daní či zrušení EET.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda ODS Petr Fiala představil 12 podmínek pro vstup ODS do vlády.

Článek

Předseda strany Petr Fiala řekl, že ODS nebude v jakékoli příští vládě dělat stafáž. „Chceme jasně říct, že nebudeme v žádné vládě hrát roli, jakou hraje dnes KDU-ČSL, která se nyní snaží tvářit, že v žádné vládě není, ani jako ČSSD, která si nechá od koaličního partnera šlapat na hlavu,“ uvedl.

ODS chce ve dvanácti podmínkách například snížení daně z příjmu, významné snížení odvodu sociálního pojištění pro zaměstnavatele, zrušit EET a snížení investičních pobídek. Zároveň by se ale příští vláda musela zavázat k odmítnutí povinného přijetí eura, stejně jako povinných uprchlických kvót.

Podobně si ODS v minulosti stanovila například „Poděbradské artikuly“, s nimiž šla do voleb v roce 1998. V nich slibovala například nedotknutelnost soukromí či nezadluženou budoucnost.

Vše sotva prosadí

Preference ODS se nyní pohybují kolem deseti procent, vedení strany doufá ve dvojciferný výsledek. Pokud by ale po volbách ODS důsledně uplatňovala všech dvanáct bodů, koaličního partnera by si v současném politickém spektru nejspíš nenašla.

Fiala označil za nejbližší politické partnery ODS například TOP 09 a STAN. I s nimi se ale strana těžko shodne v otázce přijetí eura.

Reklama

Výběr článků

Načítám