Hlavní obsah

Vlna solidarity: Na účet pro kostel v Gutech už přišly statisíce

Právo, hon
Třinec

Svědky obrovské vlny solidarity jsou lidé v Třinci, kde v místní části Guty před dvěma týdny po žhářském útoku vyhořel dřevěný renesanční kostel, který byl nejvýznamnější památkou Těšínského Slezska. Na účet, který zřídila radnice, doslova každou chvíli přicházejí další peníze.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena.

Článek

Jak uvedla starostka města Třinec Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec), na účtu byla v úterý odpoledne, tedy týden po jeho zřízení, již částka ve výši 630 226 korun. Peníze přišly od desítek individuálních dárců, ale třeba i firem nebo sousedních obcí. „Nejvyšší vklad je 150 tisíc, nejmenší došlá částka představuje jednu korunu,“ uvedla Palkovská.

Odezva veřejnosti na událost, která patří k nejhorším v novodobé historii Třince, starostku velmi překvapila, stejně jako její kolegy. „Když jsem dnes kolegy požádala, aby si tipli, kolik už na účet přišlo, tipovali mnohem nižší částky,“ řekla starostka.

Dodala, že sbírka bude pokračovat i nadále, protože vybudování repliky vyhořelého kostela bude velmi nákladnou náležitostí. Zatím ještě nebyl zpracován detailní projekt, ale hrubé náklady se pohybují kolem 20 miliónů korun, přičemž peníze z pojistného plnění by měly pokrýt s největší pravděpodobností jen hrubou stavbu. Další peníze již přislíbilo ministerstvo kultury, ale také Moravskoslezský kraj, město Havířov a také město Ostrava, které o schválení další pomoci má rozhodovat v září.

Kvůli podpálení kostela policie před více než týdnem obvinila tři mladíky ve věku od 17 do 18 let.  Dva z nich jsou ve vazbě, proti které si podali stížnost, o níž má v brzké době rozhodnout ostravský krajský soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám