Hlavní obsah

Mladíci podpálili kostel v Třinci čtyřmi lahvemi s benzínem. Slavili narozeniny

– Třinec
Právo, Pavel Karban

Čtyři plastové lahve plné benzínu použila podle informací Práva trojice mladíků na podpálení historicky cenného kostela Božího těla v Gutech, městské části Třince. Dva ze žhářů poslala soudkyně Okresního soudu ve Frýdku-Místku do vazby, třetího mladíka vyšetřuje policie na svobodě.

Po požáru kostela zbyl jen kříž. Je to znamení naděje, řekl farářVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Zatímco dvěma z obviněných už bylo v noci na 2. srpna, kdy k požáru došlo, osmnáct let, třetí mladík měl podle informací Práva slavit 18. narozeniny hned další den. Právě ještě sedmnáctiletý kluk z Frýdku-Místku se dohodl s dalším kumpánem, J. B. ze Sviadnova, že kostel v Gutech podpálí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jeden z obviněných mladíků

Večer 1. srpna si měli podle vyšetřovatelů opatřit automobilový benzín do čtyř plastových lahví a domluvit se s třetím mladíkem, J. H. z Ostravy, že je odveze do Gutů a zpět. O tom, proč tam chtějí jet a co tam chtějí udělat, mu prý řekli.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Další z mladíků, obviněných z úmyslného zapálení vzácného kostela v Třinci-Gutech

Zaplatili odvoz

Zatímco J. B. a J. H. zůstali sedět v autě, třetí z party zanesl lahve s benzínem k zadní části kostela. Pak nalil hořlavinu na stěny a zapálil je. Potom odjeli všichni tři do Frýdku-Místku, kde mladistvý žhář vystoupil z auta. J. B. se nechal odvézt do Sviadnova, kde J. H. zaplatil za to, že je na místo činu a zpět odvezl.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Jeden ze dvou mladíků, kteří jsou obviněni ze zapálení vzácného kostela v Třinci-Gutech

Přesně tak se měla podle policejního obvinění žhářská akce odehrát. Jak na trojici kriminalisté přišli, není jasné. Pravděpodobně jim však pomohl J. H., který kamarády vezl. Jako jediný je totiž vyšetřován na svobodě.

Mše za shořelý kostel v Třinci-GutechVideo: Pavel Karban, Právo

„Byl to takový okrajový pachatel, spíše pomocník, který víceméně pomohl odhalit tu trestnou činnost,“ zdůvodnil státní zástupce Pavel Šára, proč nepožadoval uvalení vazby i na něj.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena.

Římskokatolický filiální kostel Božího těla začal hořet v noci na 2. srpna okolo půlnoci, hasiči se o požáru dozvěděli krátce po ní. Oheň dostali pod kontrolu za necelou hodinu. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Obnova kostela by měla vyjít na 20 miliónů korun.

Sbírka na obnovu kostela v Třinci

Lidé mohou od 8. srpna posílat peníze na obnovu požárem zničeného historického kostela v Třinci-Gutech na číslo účtu 7657654/0300, který je zřízený u Československé obchodní banky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám