Hlavní obsah

Češi jsou k Unii nejskeptičtější z obyvatel zemí V4

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztah Čechů k Evropské unii je mezi obyvateli zemí Visegrádské skupiny (V4) nejvlažnější. Zatímco například v Polsku souhlasí se členstvím v EU téměř 90 procent lidí, v Česku je to 56 procent dotázaných. Vyplývá to z aktuální průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: David Ryneš, Novinky

Souhlas či nesouhlas s členstvím země v EU

Článek

Průzkum proběhl v červnu nejen v ČR, ale též v Maďarsku, Polsku a Slovensku.

Členství v Unii vnímají i kvůli historickým zkušenostem pozitivně především Poláci. Souhlasí s ním 88 procent obyvatel. V Maďarsku deklarovalo souhlas 82 procent lidí, na Slovensku 74 a v ČR již zmiňovaných 56 procent.

Souhlas či nesouhlas s členstvím země v EU (v %)
zeměanoneneví
ČR56395
Maďarsko82153
Slovensko74224
Polsko8893
zdroj: CVVM

Výrazně méně jsou obyvatelé čtveřice zemí spokojeni s tím, jaký vliv mají na rozhodování EU. Jako dostatečný jej vnímá pouze čtvrtina Poláků a Slováků.  V Maďarsku se s tímto názorem ztotožňuje 22 procent lidí, v ČR 15 procent.

Lidé byli rovněž dotazováni na to, kam by jejich země měla patřit v případě vzniku takzvané dvourychlostní EU.

Kam by země měla patřit v případě vzniku dvourychlostní EU (v %)
zemětěsnější spoluprácevolnější spolupráceodchod z EUneví
ČR19422316
Maďarsko4143511
Slovensko*----
Polsko5825512
*  Na Slovensku byla otázka pokládána bez možnosti odpovědi „odejít z Evropské unie“. Mezi Slováky 36 % vybralo první skupinu zemí, 51 % se přiklonilo ke druhé skupině a 13 % odpovědělo, že neví.
zdroj: CVVM

V ČR se 19 procent dotázaných vyslovilo pro to, aby země byla ve skupině s těsnější spoluprací. Dvaačtyřicet procent se vyslovilo pro volnější spolupráci a 23 procent by volilo odchod z EU.

Průzkum se zajímal i o to, zda občané pokládají za důležitější schopnost EU jednat jako celek i na úkor nezávislosti členských zemí, nebo naopak nezávislost členských zemí i na úkor schopnosti EU jednat jako celek. V ČR dvě třetiny respondentů preferují větší nezávislost jednotlivých zemí.

Obecně z průzkumu vyplynulo, že podpora členství roste se zvyšujícím se vzděláním a životní úrovní. Souhlas se členstvím častěji vyjadřují voliči TOP 09 a navzdory rétorice stranických představitelů i stoupenci ODS. Proti jsou zejména příznivci KSČM. Při hypotetickém vzniku vícerychlostní Evropy chtějí do „tvrdého jádra EU” patřit častěji sympatizanti ANO, TOP 09 a ODS.

V ČR průzkum proběhl od 5. do 18. června a zapojilo se do něj 983 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám