Hlavní obsah

ČSSD chce zatlačit na Macrona, aby francouzské firmy českým pracovníkům zvýšily platy

Právo, Karolína Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské a německé firmy v Česku by měly tuzemským zaměstnancům zvýšit platy. S tímto požadavkem zamíří na konci srpna premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za prezidentem Francie Emmanuelem Macronem. Novinářům to prozradil ministr zahraničí a volební lídr soc. dem. Lubomír Zaorálek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničních věcí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

„Francie nám vyčítá, že provozujeme dumping naší pracovní síly ve Francii, Německu a jinde, a my proti tomu musíme postavit. Proč tedy tyto země ve svých firmách v České republice vyplácejí nízké mzdy našim zaměstnancům,“ řekl Zaorálek.

„Je to nahrávka na to, abychom jim řekli: Ano, my jsme pro konvergenci, my jsme pro kohezi v Evropě, ale v tom případě i vy musíte pomoci nám ve zvyšování mezd,“ dodal.

Sobotka se setká s Macronem v Salcburku za účasti představitelů Slovenska a Rakouska. Premiér tento plán Právu potvrdil: „Na fakt, že i francouzské firmy mohou přispět ke zvýšení mezd v Česku, jsem upozornil prezidenta Macrona už při našem prvním setkání v Bruselu, a toto téma chci určitě otevřít i při našem dalším jednání,“ napsal Právu.

„V Salcburku budeme mluvit o tom, jak dosáhnout rychlejšího sbližování životní úrovně uvnitř EU, a k tomu může přispět rychlejší růst mezd ve středu a na východě Evropy velmi dobře,“ dodal.

ČSSD tak činí v rámci svého volebního programu „Konec levné práce“. Soc. dem. tvrdí, že nízké platy v tuzemsku jsou jedním z největších problémů českých občanů. Cílem strany je prosadit další zvyšování minimální mzdy (na konci srpna by vláda měla jednat o zvýšení minima na 12 200 korun měsíčně). Průměrná mzda by se v roce 2021 měla pohybovat kolem 40 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám