Hlavní obsah

Východ ČR ještě potrápí tropy, varují meteorologové. Pak se výrazně ochladí

Novinky, jas

Na východě České republiky lze v pátek odpoledne očekávat vysoké teploty, varovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Jiná situace je na západě země, kde se oproti minulým dnům výrazně ochladilo, upozornila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výstraha meteorologů se týká Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a platí od pátečního poledne do 19 hodin. Na východě by podle aktuální předpovědi mohlo být až 34 stupňů Celsia.

Jiné je to na západě země, kde by se teplotní maxima mohla místy pohybovat jen na 18 stupních.

Důvodem je podle meteorologů výrazné frontální rozhraní nad střední Evropou, které odděluje velmi teplý vzduch na východě a chladný na západě.

Na většině území lze také očekávat přeháňky a déšť, přičemž na západě a jihozápadě by mohly být trvalejší.

V závěru týdne by mělo chladnější počasí dorazit i na východ. V sobotu začne podle Honsové počasí ovlivňovat chladnější severozápadní proudění. Převládat bude oblačno s ranními teplotami mezi 11 a 15 stupni, přes den v Čechách budou teploty šplhat jen na 17 až 21 stupňů, na Moravě a ve Slezsku bude mezi 19 a 23 stupni.

V neděli bude oblačno či polojasno, občas se mohou objevit přeháňky a ranní minima budou klesat ke 14 až 10 stupňům. Přes den bude nejčastěji mezi 20 a 24 stupni.

V úvodu příštího týdne se dočkáme opětovného nárůstu teplot. Počasí začne ovlivňovat tlaková výše a převažující polojasno doplní teploty, které v pondělí vystoupají k 26, v úterý opět až ke 30 stupňům.

Reklama

Výběr článků

Načítám