Hlavní obsah

Srp nemůže být členem rady ÚSTR, postavili se senátoři Zemanovi

• Aktualizováno

Volební komise Senátu se v úterý shodla, že Karel Srp, jehož prezident Miloš Zeman nominoval do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), nesplňuje zákonem dané podmínky. Srp nesplňuje podmínku spolehlivosti, neboť byl členem KSČ, což zákon zapovídá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Srp

Článek

„Volební komise musela konstatovat, že kandidát prezidenta republiky Karel Srp nesplnil podmínku volitelnosti,” řekl po jednání novinářům předseda komise Luděk Jeništa (za TOP 09). Podmínkou členství v radě je, že kandidát od února 1948 do února 1990 nebyl členem Komunistické strany Československa. Pro usnesení hlasovalo všech osm přítomných senátorů.

Srp byl podle dostupných informací členem KSČ v roce 1968. „Nepamatuji si, jestli jsem byl před 50 lety členem KSČ během pražského jara,” řekl Srp v ČT. „Ale jestli jsem byl, tak jsem na to hrdý,” dodal s tím, že zákonné podmínky pro členství v radě ÚSTR nezná. „Pak je ten zákon nevhodný nebo nepraktický,” komentoval je s narážkou, že není možné házet všechny bývalé členy KSČ do jednoho pytle.

Senát volbu komise nezvrátí, Hrad si za doporučením stojí

Volba nového člena rady ÚSTR je v programu Senátu příští týden. Jeništa řekl, že ještě před hlasováním seznámí senátory a senátorky s usnesením komise. „Samotná volba by neměla vůbec proběhnout, pokud Senát vezme naše usnesení na vědomí," podotkl. Varianta, že by se volba i přes jasné stanovisko komise konala, je podle Jeništy možná, nicméně byla by neplatná. Stejný názor vyjádřila senátorka ODS Daniela Filipiová. „Senát by se dostal do velmi nepříjemné situace, kdy by jeho jednání odporovalo zákonu,” řekla novinářům.

Senátoři po jednání komise poukázali na to, že v návrhu od prezidenta bylo uvedeno, že Srp vyhovuje všem podmínkám, které zákon stanovuje pro výkon funkce. „Těžko konstatovat, že by kancelář prezidenta neznala zákon o ústavu (ÚSTR). Myslím, že moc dobře věděli, že je tam podmínka nečlenství. Přesto ho pan prezident navrhl,” upozornil Jeništa. Senátor za ANO Peter Koliba vidí chybu u poradců prezidenta. „Je to spíše nedostatek jeho poradců a úředníků, kteří jsou zodpovědní za to, co mu předloží,” řekl.

Ovčáček Zemanův návrh i přes rozpor se zákonem hájí. Usnesení senátní komise označil za návrat k totalitnímu kádrování. „Podle této optiky by neprošla většina disidentů, kdy řada z nich byla v 50. a 60. letech členy KSČ,” napsal Ovčáček na Twitteru. Dodal, že Zeman Srpa navrhl kvůli tomu, že byl odvážný v době, kdy odvaha nebyla levná. „Novodobí kádrováci odvážní nejsou nikdy,” dodal.

 Náhrada za Kavalírovou

Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Jeho jméno figuruje v neoficiálních seznamech spolupracovníků StB, takzvaných Cibulkových seznamech. V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně a že se ministerstvu vnitra nepodařilo Srpovu spolupráci dokázat. V roce 2013 jej Zeman ocenil medailí Za zásluhy.

Zeman v minulosti Srpa navrhl i za člena Etické komise ČR, což však odmítl kontrasignovat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). [celá zpráva] Zeman to tehdy označil za ubohost. [celá zpráva]

Rada ÚSTR je nekompletní po lednovém úmrtí dlouholeté předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděždy Kavalírové. [celá zpráva] Zeman se již dříve neúspěšně pokoušel prosadit na uprázdněné místo spisovatelku Lenku Procházkovou. S jejím jmenováním však senátoři nesouhlasili, a nebyla proto zvolena. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám