Hlavní obsah

Čunek zakázal vstup do lesů v ohnisku nákazy prasečím morem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) v úterý vyhlásil zákaz vstupu do oblasti, kde se nachází ohnisko nákazy afrického moru prasat. Zákaz bude podle něj platit do 29. srpna. I nadále platí na území ohraničeném plotem zákaz lovu.

Hejtman Čunek o zákazu vstupu do oblasti postižené africkým morem prasatVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Na tomto území bude vydán zákaz vstupu všem osobám kromě osob, které budou mít povolení k tomuto vstupu. To jsou ti, kteří tam bydlí, myslivci, lesní hospodáři, případně zemědělci,” uvedl hejtman.

Omezení vstupu začne platit od středy. Doposud do oblasti nesměli lidé se zvířaty.

Čunek zdůraznil, že za nedodržování zákazu vstupu musí lidé počítat s citelnými pokutami. „V tomto případě budeme policii aktivovat více,” dodal hejtman s poukazem na to, že doposud byly kontroly poměrně řídké.

Myslivecká sdružení získají od kraje chladicí boxy, v nichž budou moci myslivci skladovat odlovená prasata. Lovit je však nemohou ve vymezené oblasti. Po vyhodnocení vzorků by mělo být do 24 hodin jasné, zda jsou zvířata nakažena.

Foto: Mapy.cz

Zamořená oblast africkým morem na Zlínsku

Pokud nebudou nakažena, budou podle hejtmana uvolněna ke spotřebě. Tento postup musí podle Čunka ještě schválit Státní veterinární správa. Zástřelné ve Zlínském kraji se zvýší na 2000 korun za jeden odlovený kus.

V zóně s nákazou budou nově umístěna i odchytová zařízení, která umožní výraznější redukci stavů divokých prasat.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Elektrický ohradník lemuje i silnici mezi Velíkovou a Hrobicemi.

V kraji platí od konce července mimořádný stav, jehož cílem je udržet divoká prasata v lokalitě, aby nemigrovala do dalších oblastí, kde by mohla rozšířit nákazu. Zabránit tomu mají pachové a elektrické ohradníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám