Hlavní obsah

V Česku bylo tepleji než v Tel Avivu, teplotní rekord ale odolal

S teplotou 37,3 stupně naměřenou ve Staňkově na Domažlicku se stalo úterý nejteplejším dnem roku v Česku. V ČR bylo tepleji než například v izraelském Tel Avivu, kde během dne naměřili pouhých 30 stupňů.

Foto: Charles Fox, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Teplotní rekordy padaly nebo byly vyrovnány na 35 ze 145 meteorologických stanic, kde se měří více než 30 let. Odolal ale celorepublikový rekord z roku 1994, který pro 1. srpen činí 39,2 stupně, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové předpovídali na úterý teploty dosahující až 38 stupňů. Nakonec se ale rtuť teploměru dostala jen těsně nad 37 stupňů, a to pouze ve zmíněném Staňkově. Na dalších čtyřech místech s nejvyššími teplotami v republice již bylo o zhruba půl stupně méně než ve Staňkově.

V Průhonicích na Praze-západ naměřili meteorologové 36,9 stupně, v Neumětelech na Berounsku a Staré Boleslavi na Praze-východ shodně 36,8 stupně a ve Strážnici na Hodonínsku 36,7 stupně.

Nejvyšší teplota zaostala o skoro dva stupně za celorepublikovým rekordem pro 1. srpen naměřeným roku 1994 v Poděbradech. Místní rekordy ale byly překonány například na třech meteorologických stanicích, kde se počasí zaznamenává již déle než 100 let. Nejstarší z těchto stanic jsou České Budějovice-Rožnov, kde se měří teploty 133 let. Dnes teplota vystoupala na 36,4 stupně, původní rekord z roku 1994 činil 35,3 stupně.

Vedra i na jihu Evropy

Vedra nepanují jen v Česku. Rovných 40 stupňů naměřili v italské Perugii. O stupeň méně bylo ve Florencii či tureckém Diyarbakıru. Naopak nejchladněji bylo v norském Longyearbyenu, kde meteorologové naměřili 7 stupňů, či na Islandu. Tam ve Vestmannaeyjaru, Egilsstadiru či Vardø bylo 10 stupňů.

Vedra by měly podle meteorologů vystřídat večer silné bouřky doprovázené velkými kroupami, nárazy větru a přívalovými srážkami. Nejohroženější je severozápad Čech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám