Hlavní obsah

Do žádných živých spisů jsem nenahlížel, zopakoval poslancům Babiš

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Někdejší ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš znovu odmítl, že by nahlížel do živých policejních spisů. Babiš to v úterý řekl při výslechu poslancům sněmovní vyšetřovací komise, která mimo jiné řeší nahrávky lídra ANO s bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem, na kterých se baví o kompromitujícím materiálu na politické konkurenty hnutí. Před Babišem s poslanci mluvil i Přibil.

Foto: Adam Halmoši
Článek

„Pro mě je to pokračování politického boje, spojenectví ČSSD a TOP 09, které má v očích občanů vyvolat negativní pocit o mé osobě. Nechápu vůbec, proč komise vznikla, asi proto, aby bylo pokračováno v boji na půdě Sněmovny,“ zlobil se Babiš po asi půlhodinovém výslechu.

Andrej Babiš dorazil na výslech do sněmovny Video: Novinky

Zopakoval, že do žádných živých policejních spisů nenahlížel. Zároveň zdůraznil, že už v květnu podal trestní oznámení na neznámého pachatele, protože má podezření, že je dlouhodobě sledován a odposloucháván.

Schůzky s Přibilem nechtěl komentovat

Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) Babišovo vystoupení komentoval se slovy, že exministr pouze odprezentoval své politické postoje. „Andrej Babiš odmítl odpovídat na celou řadu otázek členů komise. Nebyl ochoten se vyjádřit ke svým schůzkám s Markem Přibilem. Na rozdíl od ostatních pozvaných předvedl arogantní chování,“ popsal Novinkám Plíšek.

Sdělil, že komise na další ze svých jednání pozve ředitele strategického rozvoje mediální skupiny Mafra Františka Nachtigalla. Mafra je mimo jiné vydavatelem deníků MF Dnes a Lidové noviny.

Doložil jsem poslancům, že jsme s Babišem živé spisy neprobírali
Marek Přibil, bývalý novinář MF Dnes

Před Babišem poslanci vyslýchali ještě bývalého novináře MF Dnes Přibila kvůli nahrávkám, na kterých hovoří s bývalým ministrem financí o kompromitujících materiálech na jiné politiky. Přibil nechtěl výslech komentovat.

„Doložil jsem poslancům, že jsme s Babišem živé spisy neprobírali,“ řekl pouze Přibil. Nic dalšího komentovat nechtěl. „Nemám povinnost se médiím vyjadřovat,“ prohlásil a odešel ze Sněmovny.

Přibil podle předsedy komise Plíška během výslechu zopakoval svoje vyjádření z médií z posledních rozhovorů. „Z toho, co zveřejnil, pro mě bohužel vychází ne úplně dobrá informace v tom, že někteří novináři mají nadstandardní vztahy se státním zastupitelstvím a policií. I pan Přibil se dnes odkazoval na své kontakty s konkrétními policisty, kteří mu předávali informace,“ prohlásil Plíšek.

Přibil podle něj také řekl, že na první schůzku s Babišem ho pozval právě Nachtigall a další schůzky se uskutečnily z iniciativy Přibila. Podle dosud zveřejněných nahrávek vyplývá, že se Babiš s Přibilem sešli třikrát.

Foto: archiv rodiny

Výtvarník Karel Kuneš

Nahrávky bývalého novináře z vydavatelství Mafra, které do února Babišovi patřilo, se začaly na internetu šířit letos na jaře. Právě tato aféra byla příčinou vzniku komise, kterou iniciovala ČSSD.

Ještě před Přibilem s poslanci hovořili se zástupci České advokátní komory. „Vyšetřovací komise měla řadu dotazů, které se týkají problematiky úniků ze spisů z hlediska obhajoby,“ konstatoval při odchodu šéf komory Martin Vychopeň. Výslech podle něj probíhal v obecné rovině.

Výsledky po prázdninách

Cílem sněmovního vyšetřovacího orgánu je prověřit, zda nedošlo ke zneužití informací z policejních spisů, k ovlivňování politické soutěže nebo k destabilizaci právního státu. Poslanci zasedají každé úterý a závěr mají plénu přednést 12. září.

Členy komise jsou Lukáš Pleticha (ČSSD), Radek Vondráček (ANO), Petr Kudela (KDU-ČSL), Josef Zahradníček (KSČM), Marek Benda (ODS) a Jiří Štětina (Úsvit).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám