Hlavní obsah

Armáda koupí obrněnce za devět miliard

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká armáda pořídí nová bojová vozidla za více než devět miliard korun. Zakázky na nákup 80 lehkých obrněných vozů a 62 obrněných vozů v pondělí schválila vláda, informoval ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Během fungování současné vlády se jedná o největší nákup armádního vybavení.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pancéřovaný speciál Titus vznikl ve spolupráci Tatry a francouzské firmy Nexter Systems.

Článek

„Pokračujeme v modernizaci armády. 62 obrněných vozidel Titus a 80 lehkých obrněnců pro chemiky za celkem devět miliard korun schválila vláda,” uvedl na Twitteru Stropnický. Podpis smlouvy prý předpokládá nejpozději v prvním kvartále příštího roku.

80 lehkých obrněných vozidel na podvozku Iveco by mělo stát 4,4 miliardy, 62 obrněných vozů Titus 6x6 na podvozku Tatra od dodavatele Tatra Export vyjde zhruba na 4,8 miliardy korun.

„První kusy bychom měli dostat v roce 2020, celá zakázka by se měla realizovat do roku 2024,“ upřesnil ministr.

Podíl českého zbrojního průmyslu

Podotkl, že na zakázce se bude do značné míry podílet český zbrojní průmysl. „Většina vozidel se bude vyrábět u nás doma,“ zdůraznil Stropnický.

Lehké obrněné vozy jsou určeny pro jednotky a čety radiačního průzkumu v Liberci. Vozidla budou sloužit k automatickému zjišťování přítomnosti radioaktivních, chemických a biologických látek, odběru vzorků a zpracování a odesílání informací vojenským jednotkám, uvedl Stropnický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám