Hlavní obsah

ÚS vyhověl páru homosexuálních mužů, rodiči mohou být oba

• Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Dva homosexuálové, kteří společně vychovávají syna odnošeného náhradní matkou, uspěli ve sporu o uznání dvojího otcovství. Česká justice odmítala zapsat oba muže do rodného listu dítěte s tím, že v dokumentu může být jen jeden otec. Dvojice se zastal senát Ústavního soudu (ÚS) v čele s Kateřinou Šimáčkovou s odkazem na to, že takové rozhodnutí jde proti nejlepšímu zájmu dítěte.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Homosexuální pár, který žije v Kalifornii v USA, tvoří Čech a Dán. Dvojice uzavřela podle kalifornského práva sňatek a následně se dohodla s náhradní matkou, že jejich dítě odnosí.

Embryo bylo oplodněno jejich spermatem, přičemž prý nikdo neví, kdo z dvojice je otcem. V americkém rodném listu jsou oba muži zapsaní jako rodiče.

Vzhledem k tomu, že muži se svým dítětem jezdí do Česka, požádali o vydání státního občanství i pro dítě. To byl ale zádrhel, protože soudy nechtěly zapsat oba muže jako rodiče a zapsaly jen Čecha, kolonku matka pak nechaly prázdnou.

Proti tomu pár protestoval a napadl ústavní stížností tvrzení Nejvyššího soudu, že zapsání obou mužů do rodného listu by bylo v rozporu s českým veřejným pořádkem. ÚS upozornil, že u trojice jde jasně o rodinný život.

Šlo pouze o tento konkrétní případ v této konkrétní situaci a šlo především o zájem dítěte, ne o nějaké abstraktní principy.
soudkyně Šimáčková

„Podle napadeného rozsudku v momentě, kdy při návštěvě České republiky vystoupí z letadla, přestane existovat jakýkoli právní vztah mezi jedním z mužů a dítětem. A to jen v důsledku skutečnosti, že muži tvoří stejnopohlavní pár, tedy na základě jejich sexuální orientace, která je jejich osobnostní charakteristikou, již nelze změnit,“ upozornila Šimáčková na absurdní situaci.

Soudci ÚS upozornili, že stát nesmí bránit osobám majícím mezi sebou rodinné vazby, aby spolu žily. „V případě, že mezi osobami rodinný život, vzniklý na legální bázi, již existuje, je povinností všech orgánů veřejné moci jednat tak, aby se tento vztah mohl rozvíjet, a musí být respektovány právní záruky, které chrání vztahy dítěte a jeho rodiče,“ konstatovala Šimáčková.

Ústavní soudci ale jedním dechem upozornili, že rozhodně nejde o žádné plošné umožnění rodičovství osob stejného pohlaví. „Šlo pouze o tento konkrétní případ v této konkrétní situaci a šlo především o zájem dítěte, ne o nějaké abstraktní principy,“ zdůraznila Šimáčková.

Anketa

Je správné, že soud uznal dva muže rodiči dítěte, které se narodilo náhradní matce?
Ano
34,6 %
Ne
65,4 %
Celkem hlasovalo 3310 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám