Hlavní obsah

Na Zlínsku řádila silná bouřka, během hodiny napršelo i 50 milimetrů

• Aktualizováno

Plné ruce práce měli v podvečer hasiči na Zlínsku. Region zasáhla silná bouřka doprovázená krupobitím a přívalovými srážkami, při nichž napršelo během hodiny i 50 milimetrů srážek. V Pozlovicích u Luhačovic voda vyplavila kemp, jinde zaplavila sklepy.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Na Šumpersku hasiči likvidovali zejména polámané stromy

Článek

„Byla tady velká průtrž mračen s kroupami. Výjezdů je spousta a v terénu máme hodně jednotek," uvedl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. ”Je tam vytopený kemp plný lidí," řekl Řezníček k situaci v Pozlovicích.

Kemp v Pozlovicích je podle Řezníčka vybudován v mírném kopci a voda se jím po přívalovém dešti prohnala. „Jednotky se tam nyní snaží o to, aby zbývající voda rychle odtekla pryč. Pomáhají také lidem, kteří se balí a chystají se odjet,” dodal Řezníček.

„Nedaleko přehrady u Pozlovic došlo k zatopení křižovatky a několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů pomáhá s odčerpáváním vody ze sklepů a dalších míst,” dodal mluvčí s tím, že hasiči museli vyjíždět i k odstraňován sražených a popadaných stromů a větví.

Bouřky hrozí do nočních hodin

Podle meteorologů se na Zlínsku v podvečer vytvořila silná bouřka s intenzivními srážkami.

„Stanice Horní Lhota zaznamenala přes 50 milimetrů srážek za poslední hodinu. V bouřce se taktéž vyskytují silnější nárazy větru a lokálně i kroupy,” stojí ve zprávě, kterou meteorologové vydali před 19:00.

Bouřka na Zlínsku postupně slábne a přesouvá se k východu až severovýchodu. „Nelze ale vyloučit tvorbu nových bouřkových jader, pravděpodobně ale už slabší intenzity,” upozornili. Výstraha před bouřkami platí až do pozdních nočních hodin. [celá zpráva]

Hasiči hledají i člověka, který tonul

Od odpoledne pátrají hasiči člověku, který tonul ve vodní nádrži u Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku.

Informaci o topící se osobě u Chýlického jezera obdrželi hasiči v podvečer. „Čekáme na příjezd specialistů potápěčů,“ řekl Řezníček.

Na Šumpersku strhl vítr střechu

Bouřky zasáhly v podvečer i Olomoucký kraj. „Drtivá většina výjezdů se odehrála na Šumpersku. Mezi tradiční zásahy v podobě spadaných stromů jednotky několikrát také vyjížděly k čerpání vody ze sklepů nebo k pomoci se zakrýváním střech u kterých v současnosti probíhají rekonstrukce,“ shrnul kolem 21:30 mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

„V Šumperku na ulici U sanatoria vítr strhnul celou střechu z objektu o rozměrech zhruba 30 x 20 metrů, naštěstí na objektu byla ještě jedna rovná střecha a nedojde tak k problémům se zatékající vodou do budovy,“ uvedl mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám