Hlavní obsah

Patnáct let od povodní v Neratovicích: Z domu mu zůstala stát jen zadní stěna

Novinky, ale, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neratovice

Pětisetletá voda zasáhla v srpnu roku 2002 také středočeské Neratovice. Několik tamních obyvatel živel připravil o celé domy. Povodeň zasáhla také areál neratovické Spolany. Škody byly vyčísleny na více než miliardu korun. Město v současnosti chystá velká protipovodňová opatření.

Patnáct let od povodní v Neratovicích: Z domu mi zůstala stát zadní stěnaVideo: Novinky

 
Článek

Nejvíce postiženými místy během povodní v roce 2002 v Neratovicích byl celý areál Spolany, Staré Neratovice a část Neratovic Mlékojedy. Konkrétně ve Starých Neratovicích nejhůře dopadly ulice Práce, Berty Pirunčíkové, Sadová, Kpt. Jaroše či celé Kostomlatského sady. V Mlékojedech byla zatopena v podstatě celá obytná část. Obyvatele tehdy zasáhla pětisetletá voda, která tryskala ven z kanalizace.

Foto: Mapy.cz

Nejvíce postižená místa v Neratovicích při povodních v roce 2002

Na povodně v Neratovicích vzpomíná také Richard Heinrich, jehož dům byl tehdy těsně před dostavbou. V den, kdy se přiřítila voda, ho ještě nahazoval. Po povodni zůstala stát jen jeho zadní stěna.

My jsme si tady dělali srandu, Petr třeba říkal „hele já tady žiju několik let, tady voda nikdy nebyla“... druhý den mu spadl barák
obyvatel Neratovic Richard Heinrich

„Byli jsme tady celá ulice, ale když už se to dotýkalo mýho baráku, tak jsem odešel, protože nás už vyhazovali policajti, že tu nesmíme být. Další den mi přišla zpráva, že mi spadl barák. Tak jsem se druhý den na loďce přijel podívat. Když jsem sem přijížděl, tak jsem slyšel strašnou ránu a zrovna jeden štít se celý sesunul do vody,“ vzpomíná na průběh povodně pan Heinrich.

Foto: Petr Janoušek

Ulice Sadová v Neratovicích

Do opraveného domu se nakonec nastěhoval následujícího roku na podzim. Měl štěstí, že v době povodně ještě v domě nebydlel, zůstala z něj stát pouhá třetina. „Bydlel jsem ještě u rodičů, takže jsem tady toho moc neměl. Ale sousedi na tom byli hůř – už tu bydleli, měli krásný baráček a o všechno přišli. Soused neměl nic, oblečení, ještě měl malé děti,“ popisuje dál.

Ve svém domě v Neratovicích pan Heinrich s rodinou žije dosud, zařídil ho ale praktičtěji. Má v něm méně nábytku a celé spodní patro domu je pokryté dlažbou.

Foto: Novinky

Dneska už má v domě dlažbu a méně nábytku

Seděla jsem na škopku a bezmocně brečela

Povodně zdevastovaly domov také Janě Křížové. Voda tehdy v domě, který postavil už její prapradědeček, dosahovala 90 centimetrů. „Do poslední chvíle jsme nevěřili, že to budeme mít v baráku,“ líčí paní Jana. S rodinou se musela evakuovat a domů se vrátila zhruba po čtyřech dnech.

„Člověk si vůbec nedovede představit, jaké šílené množství vody to bylo ani do čeho se potom vrací. Nejdříve jsem neměla vůbec odvahu tam jít, nevěděla jsem, co mám dělat. Mrazák plaval po kuchyni, rozklížila se kredenc, dřevěné židle se zkroutily. Nejtěžší pak bylo všechno vyházet,“ popisuje katastrofu.

Necelý rok před povodněmi jsem přišla o manžela a zůstala jsem sama s dětmi
obyvatelka Neratovic Jana Křížová

Dům, který stál na písku, se navíc prohnul zevnitř. Betonové podlahy popukaly a musely se vykopat. Bylo zapotřebí odstranit podlahy, dlaždice, dveře, okna a kompletně vyměnit celou elektroinstalaci.

Foto: Novinky

Paní Křížová ukazuje ve svém domě, kam sahala voda

„Trvalo rok, než to všechno vyschlo. Už to bylo tak nekonečný, že jsem tady seděla na škopku vedle haldy dlažeb, dlaždic a betonu a bezmocně brečela. Asi to taky bylo tím, že jsem necelý rok předtím přišla o manžela a zůstala sama s dětmi. Poznamenalo mě to tak, že už spoléhám jen sama na sebe,“ dodává paní Jana, která ve stejném domě v Neratovicích žije dodnes.

Chystaná protipovodňová opatření

V oblasti Starých Neratovic, Mlékojed, areálu Spolany a Libiše se v současnosti chystají velká protipovodňová opatření.

„Jsou teď ve fázi, kdy už máme zpracován matematický model proudění vody. Jedná se o vybudování přírodních sypaných valů v kombinaci s betonovými hrázemi a mobilním hrazením,” vysvětluje vedoucí krizového řízení města Neratovice Ladislav Drága.

Foto: Petr Janoušek

Povodně 2002 v Neratovících

Mezi menší protipovodňová opatření, která už byla realizována, patří podle Drágy úprava kanalizace ve Starých Neratovicích a vybudování přečerpávací stanice, která kanalizaci zabezpečuje i během povodní. Opatření se týkají také místní pískovny.

Foto: Petr Janoušek

Ulice Sadová 20. srpna 2002 - pár dnů po povodni

„V roce 2013 nás zlobila pískovna v Mlékojedech, takže byl zatím vybudován bezpečnostní přeliv, takže jakmile v pískovně začne stoupat voda, odvodňovacím kanálem se vrací zase zpátky do řeky Labe,” popisuje Drága.

Podle něj také město ve spolupráci se Středočeským krajem hledá způsob, jak zpevnit břeh pískovny a zajistit půlmetrovou protipovodňovou ochranu silnici, která je jedinou přístupovou komunikací do Mlékojed.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám