Hlavní obsah

Na Prostějovsku padaly kroupy velikosti slepičího vejce, lijáky zatopily sklepy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Kroupy velké jako menší slepičí vejce, přívalové deště, zatopené sklepy a silnice, popadané stromy. Tak vypadá situace v Olomouckém kraji, který zasáhly v pondělí večer silné bouřky.

Silná bouřka a padající kroupy u ProstějovaVideo: Václav Ošťádal, Jiří Drtil

 
Článek

Kroupy jako menší slepičí vejce decimovaly v pondělí večer Prostějov a přilehlou obec Mostkovice. „Kroupy tam rozbily střechu ve výšce sedmi metrů,” uvedla mluvčí olomouckých krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Radarové snímky z pondělního odpoledne, silné bouřky zasáhly Prostějovsko a OlomouckoVideo: CHMI

V kempu v Mostkovicích při bouřce spadl strom mezi stany a další podle Hascikové hrozí pádem. "Nikdo nebyl naštěstí zraněn," podotkla mluvčí.

Bouřka v ProstějověVideo: Jiří Růžička, Právo

„Vodu to brát nestačilo, na Kostelecké ulici v Prostějově stála voda půl metru u kruhového objezdu,“ popisovali lidé.

Prostějovsko po silné bouřce

Ačkoliv se bouře přesunula na Olomouc, v Prostějově stále vydatně prší a podle předpovědi meteorologů by měla přijít ještě jedna vlna bouřek. Pak by se měla situace postupně uklidňovat.

Hasiči připravili na Prostějovsku protipovodňové hráze. „Na dvě místa přivezli pytle s pískem, z nichž postavili provizorní hráze. Jsou to Krasice, kde hrozí vylití místního rybníka a Smržice,“ řekla mluvčí.

Foto: kraje Olomouckého HZS, ČTK

Čerpání vody ze zatopené garáže z Prostějova

Ve Smržicích voda večer začala opadat, na jiných místech se podle Hacsikové stále drží na vysoké hladině. „V některých objektech, jako jsou sklepy, kotelny a níže položené místnosti, bylo deset až 20 centimetrů vody, jinde hladina dosáhla výšky až jednoho metru,” uvedla mluvčí. Na mnoha místech voda zaplavila silnice.

Hasiči do 23.00 evidovali přes stovku událostí, u nichž zasahovali, potvrdila Hacsiková.

Bouřky zaměstnaly také hasiče na Blanensku, kde odstraňovali popadané stromy a v Brně, kde čerpali vodu ze zatopených sklepů a komunikací. Celkem řešili přes tři desítky výjezdů.

Reklama

Výběr článků

Načítám