Hlavní obsah

Zbourejte vepřín, protestovali Romové v Letech

– Písek
Právo, Jan Švábek

Přes dvě stovky Romů z patnácti zemí se v sobotu sjely do Letů u Písku. Protestovaly tam za zbourání vepřína, který stojí na místě bývalého romského koncentračního tábora. Na místo dorazili i ministr spravedlnosti Robert Pelikán nebo britská europoslankyně Julie Ward.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest v LetechVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Romové a aktivisté se sešli na poli poblíž vepřína. Kromě květin na pietní místo přinesli také vlajky a řadu transparentů, pomocí kterých vyzývali k demolici objektu. „Prasečák na místě koncentráku provozují jen barbaři,“ stálo na jednom z nich.

Návrh na ukončení provozu vepřína loni v listopadu schválil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Prvním krokem měl být odhad ceny pozemků a nemovitostí. Z vládních politiků ale v sobotu do Letů přijel jen ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO 2011).

Přijela britská europoslankyně

„Je třeba upozorňovat na to, že kromě židovského holokaustu proběhl i holokaust romský, který byl neméně hrozivý,“ sdělil Právu Pelikán. Podle něho se čeká na to, až situaci, tedy výkup prasečí farmy, vyřeší ministr kultury s ministrem pro lidská práva.

Foto: Jan Švábek, Právo

Šéf České pirátské strany Ivan Bartoš a britská europoslankyně Julie Ward.

„Bohužel to zatím nemá výsledek. Věřím, že se to ještě stihne, ale přestávám si tím být jist,“ odpověděl Pelikán na otázku, zda vláda stačí zareagovat ještě před parlamentními volbami.

Protestu se zúčastnil také šéf České pirátské strany Ivan Bartoš a na jih Čech dorazila také britská europoslankyně Julie Ward. Bartoš zhruba dvě hodiny po startu akce na místo donesl dvě přepravky s vychlazenou vodou, kterou na rozpáleném poli rozdával.

Řešení slibují 24 let

Julie Ward označila boj proti rasismu a diskriminaci za důležitý. „Jsem jedním z mnoha evropských poslanců, kteří podepsali dopis pro prezidenta komise, v němž požadujeme zrušení prasečí farmy. Slibuji, že budu i nadále bojovat za vaše práva v Evropském parlamentu,“ uvedla ve svém proslovu britská europoslankyně.

Foto: Jan Švábek, Právo

Lidé dávali za plot vepřína červené růže

V Letech promluvila řada dalších lidí. Postupně četli stanoviska organizací, které zastupují, nebo příběhy obětí. „Čeští politici nám slibují řešení 24 let. Zatím se ale nic nestalo. Kdyby byla politická vůle, farma je pryč za tři měsíce. Tady ale žádná politická vůle není,“ uvedl jeden z organizátorů.

Foto: Jan Švábek, Právo

Sobotní protest v Letech u Písku

O něco pozitivněji hovořil Benjamin Abtan, prezident evropského antirasistického hnutí EGAM. „Jsme tu, abychom se ujistili, že je tu řešení. Český stát musí konat,“ sdělil Právu Abtan. Podle něho zatím Romové nemohou být spokojeni, protože vepřín v Letech stále stojí. „Před dvěma dny jsem se setkal s ministrem Pelikánem. Chce jít do akce. My mu věříme. Je čas přeměnit Lety ze symbolu mezinárodní ostudy na symbol mezinárodní spolupráce a důstojnosti,“ doplnil Abtan, podle kterého výkup může stát milióny eur.

Pietní akt trval několik hodin. Po proslovech a hudebních vložkách následovalo položení květin.

Tábor v Letech byl otevřen v srpnu 1940 protektorátními úřady. Od roku 1942 do roku 1943 jím prošlo 1308 Romů různého věku. Celkem 327 z nich zahynulo, další skončili v Osvětimi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám