Hlavní obsah

Limity jsme my! Skandovali aktivisté v Bílině a pronikli do lomu

– Teplice • Aktualizováno
Právo, koc

Přes dvě stovky aktivistů spolu s obyvateli Litvínova a Horního Jiřetína se v sobotu vydaly na Pochod za limity, konec doby uhelné a čistou budoucnost. Pochod organizuje hnutí Limity jsme my s místní iniciativou Kořeny a koná se v rámci klimatického kempu proti fosilním palivům Klimakemp 2017. Několik desítek aktivistů pak proniklo do areálu dolu Bílina. Policie je vyzvala, aby lom opustili a vyvedla je.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest proti prolomení limitů těžbyVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Účastníci pochodu nesli transparenty s nápisy jako Uhlí patří pod zem, Limity jsme my nebo Změňte systém, ne klima! Stejná a jiná hesla v české i anglické verzi pak za nepřetržitého zvuku bubnů dokola skandovali. V protestním průvodu došli až na hranici územních limitů těžby, které v roce 1991 stanovila vláda Petra Pitharta, kde se převlékli do jednorázových overalů s červenými pruhy a chytili se za ruce. Živým řetězem tak symbolicky vytvořili červenou linii, ze kterou se těžba nesmí v řádném případě posunout.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pochodu se zúčastnilo přes dvě stě aktivistů.

„Těžba uhlí není pouze lokální problém. Spalování fosilních paliv způsobuje po celém světě změny klimatu. Zájmy místních lidí, kteří mají strach o své domovy, se spojují se snahami ochránců klimatu,“ přiblížil smysl demonstrace Michal Štarha, člen kolektivu Limity jsme my.

V Jiřetíně a okolí jsou stovky policistů včetně pořádkové jednotky a policistů z antikonfliktního týmu. Aktivisty, kteří pronikli do lomu, policie po druhé hodině odpoledne vyzvala, aby opustili dobývací prostor. „Pomalu se blížíme až na dno jámy. Je pro nás důležité, že jsme na místě, kde vláda limity těžby prolomila," řekl jeden z nich Mikuláš Černík

Policie proti nim zasáhla. „Prošli důlním prostorem a potom se posadili pod jedno z rypadel. Vyzvali jsme je, aby důlní prostor opustili, protože se dopouštějí protiprávního jednání," přiblížil postup policie její mluvčí Daniel Vítek.

Aktivistům podle něj hrozí pokuty. „Vzhledem k tomu, že se dopustili protiprávního jednání a do těžebních prostor vnikli i přes výzvy policie, tak všechny tyto osoby budeme zajišťovat a eskortovat k provádění dalších služebních úkonů," upřesnil Vítek.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pochodu se zúčastnilo přes dvě stě aktivistů.

Limity těžby chrání nyní Horní Jiřetín a Černice před kompletní likvidací. Zájmy místních obyvatel přijeli na historicky první klimatický kemp proti fosilním palivům podpořit stovky lidí nejen z Česka, ale také z Německa, Polska či Velké Británie.

Vyčistili skládku

Pětidenní kemp začal již ve středu na radnicí pronajatém pozemku v Horním Jiřetíně vyčištěním černé skládky v okolí. Účastníci kempu chtějí veřejnost upozornit na změny klimatu a její důsledky. První tři dny byly zaměřeny na vzdělávání, vzájemné učení a budování klimatického hnutí. Sobota je vyhrazena protestům a happeningům.

Fosilní průmysl je ale plánuje vytěžit a spálit. My se tomu snažíme zabránit.
organizátor Dušan Slovák

Celý kemp je stylizován do ukázky udržitelného způsobu života. „Elektřinu si vyrábíme sami pomocí solárních panelů. Podáváme výhradně veganské jídlo z lokálních farem a obchodů. Třídíme odpad a kompostujeme veškeré zbytky. Propagujeme ideály, za které bojujeme,“ řekla Právu Anna Bromová z hnutí Limity jsme my.

Země se otepluje

Stejně jako několik předchozích let v řadě byl i rok 2016 tím nejteplejším v dějinách. Odborníci se shodují, že se Země rychle otepluje a lidská činnost je toho hlavní příčinou.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Na pochod dohlížejí desítky policistů

„Pokud se máme vyhnout katastrofálnímu oteplení o víc než 2 stupně Celsia, musí podle vědců nejméně 80 procent všech známých zásob fosilních paliv zůstat pod zemí. Fosilní průmysl je ale plánuje vytěžit a spálit. My se tomu snažíme zabránit,“ přiblížil důvod konání kempu jeden z jeho organizátorů Dušan Slovák.

Celým světem se podle něj proto šíří hnutí za klimatickou spravedlnost. Tisíce lidí se zapojují do akcí občanské neposlušnosti, při nichž vlastními těly blokují povrchové doly, uhelné přístavy nebo rozestavěné ropovody. Nenásilnými prostředky se dožadují co nejrychlejšího konce spalování fosilních paliv. Letos se v Evropě koná několik podobných akcí.

Anketa

Souhlasíte s prolomením těžebních limitů v Bílině?
Ano
39,5 %
Ne
60,5 %
Celkem hlasovalo 1847 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám