Hlavní obsah

Vichr, krupobití a přívalový déšť. Do Česka dorazila bouře z Německa

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jz, vor

Do severních Čech dorazila z Německa velmi silná bouřka, oznámili ve čtvrtek kolem 17:30 meteorologové. Kolem sedmé večer se bouřky dostaly do západních Čech. Doprovází je krupobití, přívalové deště a nárazový vítr. V Německu způsobily na řadě míst vážné komplikace v dopravě a jeden člověk zemřel, napsal server týdeníku Focus.

Radarová data 22.6. - bouře, která postupuje z Německa do severních ČechVideo: CHMI

 
Článek

V severních Čechách přerušily bouřky i dopravu na železnici.  Vlaky nejezdily na trati Rumburk – Dolní Poustevna – Bad Schandau – Děčín (a zpět) a Šluknov - Velký Šenov. Komplikace také byly u Lovosic na trati mezi Prahou - Ústím nad Labem a Děčínem.

V Libereckém kraji měli hasiči během 45 minut celkem 35 výjezdů. Nejčastěji k popadaným stromům. Nejvíce zasahovali na Českolipsku a v okolí Jilemnice na Semilsku, uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. „Popadaných stromů bylo více, než bylo výjezdů. Třeba mezi Dolní a Horní Brannou na Semilsku nám jich bylo hlášeno deset,” uvedla podle ČTK Štrauchová. Podle dostupných informací padající stromy nikoho nezranily.

Na Karlovarsku padaly stromy

Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu v kraji nejvíce napršelo ve Stráži pod Ralskem, za hodinu 17 milimetrů.

V Praze je po bouřce od 22.30 přerušen provoz vlaků ve stanici Praha-Vršovice kvůli poruše trakčního vedení.

Hasiči v Karlovarském kraji zasahovali u bezmála třiceti případů. Likvidovali především popadané stromy. Stromy padaly nejdříve hlavně na Kraslicku a v Karlových Varech a okolí. Před devátou večer spadl strom dokonce před autobus v Karlových Varech.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Zásah hasičů u Horního Slavkova na Sokolovsku

Hasiči řešili i několik požárů, například pod elektrickým vedením v Nové Roli nebo v lesním porostu ve Staré Roli, kde jej způsobilo rovněž spadlé elektrické vedení. Tráva hořela rovněž v Loučkách nebo u Nové Vsi na Sokolovsku. Lesní porost od spadlého elektrického vedení chytil také u velkého Luhu na Chebsku.

V Německu bouře zabíjela

Poblíž dolnosaského města Uelzen, kde se vítr hnal rychlostí přes 100 kilometrů za hodinu, zemřel padesátiletý muž, když na jeho auto spadl strom, a těžce se zranila cyklistka, kterou zasáhl padající strom. V dolnosaské obci Alt Isenbüttel zahynula 83letá žena, když svým automobilem vjela do větvoví vyvráceného stromu.

Foto: ČTK/AP

V německém Ebstorfu padaly i kroupy.

Směrem od Hamburku, kde se objevilo i malé tornádo, postupovala bouřka na Berlín a dále na jihovýchod. Na berlínském letišti Tegel a Schönefeld byla proto přerušena doprava, opět ji obnovili až kolem 18:00.

Foto: Profimedia.cz

V Magdeburku bouře lámala stromy a ničila elektrické vedení

Popadané stromy zastavily železniční dopravu na trase z Hamburku do Hannoveru a do Brém.

Foto: Peter Gercke, ČTK/AP

V okolí Magdeburku vichr lámal stromy a bouře s sebou přinesla přívalové deště.

Bouři pocítili i řidiči, a to zejména na dálnicích v Dolním Sasku. Na dálnici A7 mezi Hamburkem a Hannoverem a dálnici A1 mezi Hamburkem a Brémami byly hlášeny padlé stromy.

Reklama

Výběr článků

Načítám