Hlavní obsah

Sobotka chce ještě stihnout navýšit minimální mzdu na 12 200

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka by chtěl, aby se do konce funkčního období jeho vlády podařilo navýšit minimální mzdu o 1200 korun na 12 200 korun. Činila by pak 40,5 procenta průměrné mzdy. Sobotka to řekl v neděli v České televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Budeme se snažit koaliční partnery přesvědčit, aby návrh podpořili,“ řekl Sobotka.

Ujistil zároveň, že minimální mzda poroste, i kdyby lidovci a ANO nesouhlasili s navrhovaným navýšením. Otázkou pak bude o kolik.

Připomněl, že za předchozích vlád byla minimální mzda zmražená na 8000 korunách. Za Sobotkovy vlády vzrostla na současných 11 tisíc. Ministryně práce a sociální věcí Michaela Marksová (ČSSD) argumentovala tím, že pro část nezaměstnaných nebyla nízká minimální mzda motivační.

Podle Sobotky by ani firmy v době nízké nezaměstnanosti a nedostatku pracovní síly neměly mít se zvýšením minimální mzdy problém. „Doufám, že na konci naší vlády bude minimální mzda opět motivovat lidi k práci,“ dodal.

O zvýšení minimální mzdy o 1200 korun jednala nedávno vláda se zástupci odborů i zaměstnavatelů. Ani odboráři, ani zástupci Svaz průmyslu a dopravy tehdy nebyli spokojení. Pro zaměstnavatele byl navrhovaný skok moc vysoký, odboráři zase chtěli, aby navýšení bylo ještě větší. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám