Hlavní obsah

V ČSSD se hraje o pozici Sobotky

Aktualizováno

Klesající preference ČSSD v předvolebních průzkumech nezůstávají v partaji bez odezvy. Někteří straníci čím dál hlasitěji volají po odchodu lídra sociální demokracie a premiéra Bohuslava Sobotky. Spekuluje se o tom, že by ho nahradil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Špičky ČSSD však popírají, že by se chystaly nějaké personální změny.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Nedávný předvolební průzkum přisoudil ČSSD čtvrté místo a 10 procent. Podle informací Práva to ve straně jen posílilo debaty o tom, že by měl dosavadní šéf sociální demokracie Sobotka skončit.

„Bohuslav Sobotka asi skončí. Stále se jedná,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj z vedení sociální demokracie. Sobotka by měl skončit jako šéf strany, a tím pádem i jako lídr do podzimních sněmovních voleb. Podle spekulací by ho mohl nahradit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Sobotka Novinkám vzkázal, že celou věc nebude komentovat. Mluvčí vlády Martin Ayrer tvrzení označil za spekulace, které někdo živí s tím, aby pouze vyvolal další nervozitu.

Zaorálek také odmítá tyto dohady. „Máme jasně rozhozené dvoje role a já v tuto chvíli nevím nic o tom, že by to mělo být jinak,“ sdělil v pátek dopoledne Novinkám Zaorálek.

Podobně jako on reagoval i první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. „Jsou to drby,“ prohlásil razantně.

Spekulace odmítl i předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Sobotka je podle něj úspěšný premiér, který na nedávném sjezdu obhájil post předsedy sociální demokracie a v čele strany by měl podle něj zůstat.

Reklama

Související články

Sobotka: Má vize je země bez Babiše a Zemana

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka říká, že předvolební kampaň sociálních demokratů bude teprve gradovat. Moje vize České republiky je vize země, kde...

Chovanec: Do října se budeme trápit

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se v pokračování rozhovoru, jehož část týkající se kvót pro migranty Právo zveřejnilo ve středu, vrací k nedávné vládní...

Výběr článků

Načítám