Hlavní obsah

Jako když otevřou ventil. Rychnovsko potrápily přívalové deště

Silný déšť v úterý odpoledne zatopil několik sklepů rodinných domů na Rychnovsku. Hasiči odčerpávali vodu například v Týništi nad Orlicí, Albrechticích, Voděradech či Radostovicích. Meteorologové vydali na úterní odpoledne výstrahu před přívalovými dešti pro Královéhradecký kraj, pro celé území České republiky pak až do pozdních hodin platí výstraha před silnými bouřkami.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Kvůli zatopeným sklepům vyjížděli hasiči na Rychnovsku poprvé okolo druhé hodiny odpoledne. „Odčerpávali vodu ze zatopených sklepů v týnišťských ulicích Okružní, Vrchlického, Družstevní, Československé armády a v Poštovní ulici v Albrechticích," uvedla mluvčí hasičů Anna Kuthanová.

„Bylo to hodně rychlé, jako když nahoře otevřou ventil. Za malou chvíli spadlo skutečně velké množství vody,“ popsal starosta Týniště nad Orlicí Libor Koldinský.

Podle něj voda v Týništi vnikla do několika sklepů, v okolních obcích se na silnicích objevila voda z polí.

Varování před velkými kroupami

Hasiči zasahovali také u rozštípnutého stromu v Červeném Kostelci na Náchodsku, nalomená část hrozila pádem na rodinný dům, hasiči proto strom rozřezali. Hasiči také vyjížděli ke spadlému stromu, který blokoval cestu ve Skochovicích na Královéhradecku.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý varoval před rozmary počasí.

„Ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku se mohou vyskytnout velmi silné bouřky s nárazy větru až 90 kilometrů v hodině, kroupami nad dva centimetry a přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 milimetrů,” uvedli ve výstraze. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám