Hlavní obsah

Klubovny pro kuřáky se kontrol nebojí

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako hub po dešti bude v Česku zřejmě přibývat restaurací, barů a kaváren označených jako LIBERTAS Smoke‘n’Taste Club (LSTC). Promění se v klubovny, které budou vyhledávat hlavně ti, kdo si chtějí užít kávu, pivo či drink i s cigaretou. První již existují v Písku a v Praze.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Za vznikem LSTC stojí spolek právníků se sídlem v centru Olomouce. Od začátku května oslovuje majitele pohostinských zařízení v celé republice.

„Nabízíme jim vstup do našeho konceptu a zájem je velký. Počet těch, kteří chtějí změnit svůj podnik v soukromou klubovnu, se již blíží stovce a další přibývají,“ řekl Právu ve čtvrtek zakladatel klubu Jakub Průdek.

Majitelé podniků, kteří mají zájem o řešení, které nabízí LSTC, s ním podle něj uzavřou smlouvy. „Co se týče návštěvníků kluboven, je pouze podmínka, aby se stali členy našeho klubu, a to prostřednictvím našich webových stránek nebo ještě lépe přímo v některé z kluboven, kde obdrží průkaz, na němž vyplní své jméno, příjmení a bydliště,“ dodal Průdek.

Kontrola? Obsluha ví, co má říct

Pokud podle něj přijde do podniku kontrola, nemusí se majitel ani návštěvník, který tu pokuřuje, ničeho obávat. „Obsluha provozoven ví, co jí má říci a co jí má ukázat, aby prokázala, že se skutečně jedná o klubovnu, a nikoliv o veřejný prostor,“ zdůraznil Průdek.

Recept má i na neodbytné kontrolory. „V případě sporu ­poskyt­neme naší členské klubovně i členům právní zastoupení. Vy jen na místě odmítnete souhlasit s tím, že byste se dopouštěl přestupku. Je to, jako když odmítnete přestupek za rychlou jízdu a následně proti vám zahájí magistrát, popřípadě městský úřad správní řízení. Vy nás o tom vyrozumíte prostřednictvím mailu a další řízení je na nás,“ vysvětlil.

Průdek je přesvědčen o tom, že koncept obstojí i u případných soudních sporů, byť řešení pro kuřáky obdobná tomu, které LSTC nabízí, již dříve zpochybnily analýzy různých právních kanceláří.

Připustil přitom, že jen založení klubu by nestačilo. „Je potřeba přijmout ještě další právní kroky, ale jaké, to zatím kvůli možné konkurenci neřeknu. Je to naše know-how,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám