Hlavní obsah

OLAF uzavře kauzu dotací pro Čapí hnízdo do konce roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šetření možného zneužití dotací pro farmu Čapí hnízdo, které provádí Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), by mělo být uzavřeno do konce letošního roku. Česká veřejnost se tak zřejmě nebude moci s jeho výsledkem seznámit ještě před říjnovými sněmovními volbami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku

Článek

O očekávaném termínu ukončení prošetřování ve středu informoval šéf úřadu Giovanni Kessler.

O podrobnostech vyšetřování hovořit nechtěl. Dobře informovaný zdroj z OLAF následně věc označil za "komplexní a citlivý" případ.

Farma v minulosti patřila společnosti Agrofert, jejímž majitelem byl až do letoška šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Farma nejprve Agrofertu patřila, následně byla převedena na anonymní akcie na doručitele. Díky tomuto manévru mohla získat dotaci 50 miliónů, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Následně sfúzovala s jednou z Babišových společností, a tak se do holdingu vrátila.

Loni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny Babiš přiznal, že v době získání evropské dotace byli akcionáři farmy bratr jeho partnerky a jeho dvě dospělé děti.

Případ vedle OLAF prověřuje od roku 2015 i česká policie, která v březnu požádala Městské státní zastupitelství v Praze o půlroční prodloužení lhůty k prověřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám