Hlavní obsah

Lidovci chtějí snížit vstup do Sněmovny pro volební koalice na sedm procent

– Praha
Novinky, zpe

Lidovci by chtěli, aby se volební koalice mohly snadněji dostat do Sněmovny. Hranice by se podle nich pro dvoukoalice měla snížit z 10 na sedm procent. V neděli se na tom usnesl sjezd KDU-ČSL. Lidovci jdou do sněmovních voleb v tandemu s hnutím STAN.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sjezd KDU-ČSL v pražském TOP Hotelu. Na snímku předsedové STAN Petr Gazdík (vlevo) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Článek

Sjezd lidovců v neděli vyzval vedení strany, aby usilovalo o změnu volebních zákonů. Chtěli by posunout práh, který je ve volbách potřeba překročit pro vstup do dolní komory.

Jednotlivé strany nyní musí získat pět procent hlasů. Dvojkoalice musí překonat desetiprocentní hranici, trojkoalice patnáctiprocentní, čtyři a více stran musí mít minimálně dvacet procent.

Uzavírací klauzule by se však měla podle lidovců změnit. Dvoukoalicím by podle KDU-ČSL mělo stačit získat sedm procent, trojkoalicím deset procent.

V tandemu se Starosty

KDU-ČSL jde do sněmovních podzimních voleb v koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Definitivně si to lidovci odsouhlasili v sobotu během sjezdu v pražském Top Hotelu.

Dvoukoalice KDU-ČSL a STAN momentálně podle předvolebních průzkumů balancuje na hranici. I někteří straníci během diskuze varovali, že by se mohlo stát, že by lidovci skončili těsně před dveřmi dolní komory.

Předvolební klip KDU-ČSL a Starostů v režii Filipa Renče

Vedení však takové obavy nemá. „Máme průzkumy, že ten maximální potenciál je 22 procent, reálný se v současné době pohybuje kolem 13,“ tvrdí šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Sjezd si během víkendu nové vedení, Bělobrádek obhájil post šéfa strany. S 84 procenty drtivě porazil senátora a zlínského hejtmana Jiřího Čunka. Prvním místopředsedou KDU-ČSL zůstává ministr zemědělství Marian Jurečka.

Strana si také vybírala širší vedení, do celostátního výboru strany si zvolila europoslankyni Zuzanu Roithovou, která neobhájila funkci místopředsedkyně strany. V celostátním výboru zasedne Čunek. Do výboru se nedostal poslanec Ludvík Hovorka, který dlouhodobě vystupuje proti volební koalici s hnutím STAN.

Reklama

Výběr článků

Načítám