Hlavní obsah

Bělobrádek drtivě porazil Čunka a obhájil post šéfa lidovců

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Předsedou KDU-ČSL byl v sobotu na sjezdu zvolen Pavel Bělobrádek. Porazil svého vyzyvatele - zlínského hejtmana a senátora Jiřího Čunka. Pro Bělobrádka hlasovalo 84 procent delegátů. Obdržel tedy 227 hlasů z 276. Delegáti také rozhodli, že Bělobrádkovi bude i nadále krýt záda ministr zemědělství Marian Jurečka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Čunkovi, který svoji kandidaturu oznámil až v sobotu, hodilo hlas 41 delegátů.

„Mohu vám slíbit, že udělám maximum toho, co je v mých silách a schopnostech, někdy i víc, aby KDU-ČSL dobře prosperovala,“ prohlásil po oznámení výsledků Bělobrádek.

Čunek si z drtivé porážky nic nedělal a přiznal, že svoji kandidaturu zvedl spíš kvůli tomu, aby mohl delegátům přednést svůj projev. „Snad na mě vidíte, že jsem to neočekával. Šlo jenom o to, abychom si začali všímat témat, které jsou pro naši společnost sebezáchovné - a to je vymírání občanů ČR,” vysvětloval senátor.

Ve svém projevu mluvil kromě vymírání také o samoživitelkách, přistěhovalcích či zavedení základní vojenské služby. [celá zpráva]

Čunek v sobotu dopoledne Právu řekl, že se ke kandidatuře rozhodl v pátek večer, kdy si sepsal i projev. Na otázku, proč do toho jde, když je jasné, že nemá moc šancí, odpověděl: „Je to můj boj proti unylosti. Nejhorší v životě je strnulost a jednotvárnost.“

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Post prvního místopředsedy v sobotu obhájil ministr zemědělství Marian Jurečka, o funkci se ucházel také šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

Jurečka získal 65,5 procenta. Z 269 odevzdaných lístků získal 173 hlasů. Miholovi hodilo lístek 91 delegátů.

Na pozice čtyř řadových místopředsedů nakonec kandidovalo pět lidí. Nejvíce hlasů dostal Mihola (220). Hned za ním se umístil šéf sněmovního zahraničního výboru Ondřej Benešík (211). Novým místopředsedou se stal ministr kultury Daniel Herman (202) a post obhájil místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (180). Neuspěla europoslankyně Zuzana Roithová (150).

Pavel Bělobrádek O spolupráci se STAN a ANOVideo: Novinky

KDU-ČSL si už na svém sjezdu v pražském Top Hotelu definitivně odsouhlasila, že do podzimních sněmovních voleb půjde v koalic s hnutím STAN. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám