Hlavní obsah

Nemocnou Pavlínku přijely do Pece podpořit tisíce lidí

Právo, Vladislav Prouza
Pec pod Sněžkou

Stovky možná tisíce žlutých triček s nápisem Na Sněžku pro Pavlínku zaplnily v sobotu Pec pod Sněžkou. Dívenka v sedmi měsících zázračně přežila atak meningokoka. Nemoc si ale vybrala krutou daň. Dnes dvouleté dítě z Karviné připravila o zrak, pravou nožičku a poškodila mozek. Dívenka s otokem mozku trpí epilepsií. Nadační fond KlaPeto zasvětil letos pátý jubilejní ročník charitativního výstupu na nejvyšší českou horu pomoci Pavlínčině rodině.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Výtěžek akce KlaPeto každoročně věnuje na pomoc těžce nemocným dětem.

Článek

Výtěžek akce KlaPeto každoročně věnuje na pomoc těžce nemocným dětem. Turisté ochotní podpořit nijak lacinou léčbu Pavlínky Josiekovské dostali koupí trička za dvě stě korun v sobotní Peci šanci přispět na nezbytné náklady Pavlínčiny léčby.

„Rádi jsme se této záležitosti zúčastnili. Chceme pomoci. Jde o dobrou věc,“ shodla se skupina z Pardubicka. „Pavlínce jsou dva roky, ale mentálně odpovídá půlročnímu miminku. Rok a něco se učí všechno úplně od začátku, jako by se znovu narodila.

Příspěvek na auto

„Pavlínka potřebuje jezdit k protetikovi do Uherského Hradiště a rehabilitace. Rodina ale nemá finanční prostředky na vůz. Rádi bychom jim právě na něj touto cestou přispěli,“ vysvětluje spoluzakladatelka fondu KlaPeto Kateřina Klasnová. Ruku k dílu přiložil i majitel společnosti Lanová dráha Sněžka město Pec pod Sněžkou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Majitelé žlutých triček vyrazili na Sněžku v úmorném vedru buďto pěšky nebo lanovkou zdarma nahoru i dolů. Pěších, co nechtěli vystát několikahodinovou frontu u dolní stanice pecké lanovky, byla i přes možnost ušetřit 390 korun za obousměrný lístek možná většina. Včetně autora charitativního projektu handicapovaného atleta a mistra ČR v hodu diskem a oštěpem Jaroslava Petrouše.

„Necelé dva roky po amputaci levé nohy nad kolenem jsem se rozhodl vyjít na nejvyšší českou horu. Poprvé to bylo pro malou Simonku, která přišla o nožičku kvůli onkologickému onemocnění. Z bláznivého nápadu se zrodila charitativní akce, která rok od roku láká stále více lidí. Každoročně se daří vybrat na transparentní účet KlaPeta více peněz pro handicapované děti,“ přiblížil spoluzakladatel KlaPeta Petrouš.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Peníze pomohou ostatním

Část peněz vybraných prostřednictvím charitativního výstupu na Sněžku KlaPeto vždy rozdělí mezi nemocné děti, které nezištnou pomoc ostatních potřebují. „Vždy se jde na Sněžku pro jedno konkrétní dítě, ale vybrané peníze pomáhají dalším těžce zdravotně postiženým dětem. Loni se nám podařilo vybrat neuvěřitelných 863 tisíc korun a obdarovat celkem šestnáct dětí. Letos doufáme, že společně dosáhneme na magický milión. Žádostí o pomoc nyní evidujeme tři desítky,“ podotkla Klasnová.

„Každá vybraná koruna jde přímo na pomoc dětem. Zakládáme si na tom, že peníze nepoužíváme na režii a všichni naši spolupracovníci jsou, tak jako my, dobrovolníci,“ uzavírají Klasnová s Petroušem. Pec pod Sněžkou v sobotu zcela zaplnila auta návštěvníků. Regulovčíci museli vozy stavět podél silnice do Velké Úpy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám