Hlavní obsah

Bělobrádek: Bez Starostů bychom z desetiprocentní škatule nevylezli

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek na volební sjezdu v pražském Top Hotelu přesvědčoval delegáty, aby posvětili spolupráci s hnutím STAN do podzimních sněmovních voleb. Bez tohoto spojení podle něj nemají šanci stát se silnější stranou, která bude moci rozhodovat o směřování české politiky. Lidovci budou o dvoukoalici hlasovat v sobotu odpoledne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sjezd KDU-ČSL v pražském TOP Hotelu. Na snímku předseda strany Pavel Bělobrádek

Článek

„Pokud mají lidé KDU-ČSL zaškatulkovanou jako maximálně desetiprocentní stranu, je velmi obtížné to zlomit,“ uvedl Bělobrádek ve zprávě předsedy KDU-ČSL. Dodal, že v tomto je skutečný smysl spojení se STAN a nezáleží, jaké mají nyní preference.

„Jde o to vytvořit nový symbol, novou pozitivní emoci, nové silné středové uskupení,“ podotkl šéf lidovců.

Bělobrádek uvedl, že proto aby „zabránili vzniku mocenského monopolu protestního hnutí“ a nástupu extrémistů a jejich podílu na vládě s ANO, musí získat více než nutných 10 procent.

Ve vládě jsme pod tlakem koaličních partnerů přijali některá opatření, která lidem zbytečně ztrpčují život
Pavel Bělobrádek

Podle šéfa lidovců byla účast ve vládě přínosná, protože se jim díky tomu podařilo prosadit více než 80 procent z volebního programu. Zároveň za vládnutí zaplatili daň. „Ve vládě jsme pod tlakem koaličních partnerů přijali některá opatření, která lidem zbytečně ztrpčují život,“ řekl Bělobrádek. Konkrétně zmínil EET.

Politika se v Česku podle šéfa lidovců vyhrotila do dvou pólů: „Babiš a Antibabiš.“ Pro lidovce ale ani jeden pól není přijatelný. „Kdo je znechucen předsedou ANO, oškliví si i nás, coby koaličního partnera. Kdo je jeho fanouškem, volí jeho a nebude volit KDU-ČSL,“ poznamenal.

Proto musí vytvořit třetí „pól normální politiky“. „Neumíme silně štěpit společnost a těžit z vyvolávání prudkých emocí, jako Václav Klaus, Miloš Zeman. Ale jsme silou, která představuje stabilitu, jistotu a soustředí se na reálné problémy.“ Bělobrádek proto věří, že Češi, kteří rádi vyvažují, si koalici zvolí jako alternativu.

Reklama

Výběr článků

Načítám