Hlavní obsah

Chovanec popřel, že by Abedi letěl přes Prahu

– Praha

Český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve čtvrtek odpoledne popřel, že by sebevražedný atentátník z Manchesteru Salman Abedi cestoval před útokem přes Prahu. Odvolal se přitom na informace zahraničních partnerů. S informací, že útočník letěl přes českou metropoli, přišel ve čtvrtek německý list Der Tagesspiegel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Od zahraničních partnerů známe leteckou trasu osoby zmiňované médii v souvislosti s útokem v Manchesteru. Mohu potvrdit, že informace, že by tato osoba letěla přes Prahu, není pravdivá,“ napsal Chovanec na Twitteru.

Týdeník Focus ve čtvrtek napsal, že o Abedim věděla mimo jiné i francouzská tajná služba a nejméně dvakrát navštívil Německo. Z Düsseldorfu přiletěl do Manchesteru čtyři dny před útokem. Listu Der Tagesspiegel uvedl, že letěl přes Prahu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Salman Abedi na nedatovaném snímku

Kolem pohybu Abediho je řada nejasností, a netýká se jen výčtu konkrétních měst, ale i toho, co kde dělal.

„Musíme zjistit, zda se nyní Abedi nesetkal v Severním Porýní-Vestfálsku nebo Hesensku s lidmi, které poznal v Sýrii,“ řekl serveru Focus vyšetřovatel Spolkového kriminálního úřadu (BKA) a dodal: „Ta scéna je mezinárodně velmi úzce propletená.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ranní záběry z místa činu v ManchesteruVideo: Reuters

V Německu se Abedi nacházel také v roce 2015, kdy podle serveru Focus přiletěl do Velké Británie z Frankfurtu nad Mohanem. Předtím byl zřejmě v Sýrii, kde podstoupil polovojenský výcvik, uvedl BKA s odkazem na informace Scotland Yardu.

Abedi se odpálil v pondělí v noci v Manchesterské aréně po koncertu americké zpěvačky Ariany Grande, který navštívilo 18 tisíc převážně mladých lidí. Zabil 22 z nich včetně osmileté dívky, desítky dalších zranil.

Reklama

Výběr článků

Načítám