Hlavní obsah

Zeman jmenuje Pilného ministrem financí příští týden

• Aktualizováno
Novinky, bja

Prezident Miloš Zeman jmenuje poslance a šéfa hospodářského výboru Ivana Pilného (ANO) příští týden ministrem financí. Proti Pilnému na postu šéfa státní kasy nemá námitek. Oznámil to na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Prezident tak zřejmě ukončí vládní krizi a odvolá současného ministra financí Adnreje Babiše (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na ministra financí Ivan Pilný (ANO)

Článek

„Prezident Miloš Zeman se seznámil s návrhem na jmenování Ivana Pilného ministrem financí. Prezident republiky nemá proti tomuto návrhu námitky,” uvedl v pátek na Twitteru Ovčáček.

„Lze očekávat, že jmenování proběhne příští týden,” dodal.

Pilný řekl, že informaci o konkrétním dni, kdy bude jmenován, ještě od Hradu nedostal.

Komentovat nechtěl ani fakt, že prezident médiím sdělil, že k jeho jménu nemá výhrady, bez toho, aby se s ním sešel.

„Mám naplánované jednání se dvěma náměstky ministerstva financí na začátek příštího týdne, protože si chci udělat lepší obraz o tom, co se tam děje,“ popsal Pilný, jak probíhá přebírání resortu. S Babišem se musí sejít, ale ještě neví kdy.

„Jsem rád, že prezident republiky nemá námitky proti nominaci Ivana Pilného na post ministra financí a že ho v příštím týdnu přijme. Je to skvělá zpráva i proto, že vládní krize je tím u konce a dál už nebude otravovat lidi,” napsal na svůj profil na Facebook Babiš.

Sobotka už připravil kompetenční žalobu

Zeman návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání Babiše dostal 5. května a stal se terčem kritiky, když na něj nereagoval bez odkladu. Prezident argumentoval, že Babišovu odvolání brání koaliční smlouva a že chce znát jméno Babišova nástupce.

S otázkou, zda je podle ústavy povinen bezpodmínečně odvolat člena vlády na návrh jejího předsedy, jak je napsáno v čl. 74, se chtěl obrátit na Ústavní soud.

Babiš za sebe nejdříve navrhl svou náměstkyni Alenu Schillerovou, kterou Sobotka odmítl, kývl až na navržení poslance a předsedy hospodářského výboru Sněmovny Pilného.

Sobotka ve čtvrtek uvedl, že už připravil kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud nebude Zeman neprodleně konat při výměně ministrů financí. [celá zpráva]

Na Twitteru Sobotka vyjádřil radost nad tím, že Hrad reagoval na jeho výzvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám