Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl Rathovu stížnost proti údajné podjatosti Bradáčové

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost, kterou podal bývalý středočeský hejtman David Rath proti rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství, které rozhodlo, že pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová není vyloučena z projednávání jeho případu. Podle ÚS byla stížnost nepřípustná a předčasná.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

David Rath se domáhal vyloučení vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové z projednávání svého případu.

Článek

Rath byl v roce 2012 zadržen protikorupční policií se sedmi milióny korun v krabici od vína. O tři roky později byl odsouzen k trestu 8,5 roku vězení mimo jiné za korupci. Rozsudek ale zrušil Vrchní soud v Praze a vrátil k novému projednání.

Rath ve stížnosti tvrdil, že Bradáčová by měla být z případu vyloučena pro podjatost, neboť údajně měla mít osobní zájem na výsledku jeho případu. Konkrétně uváděl, že výsledek řízení „má souvislost s jejím povýšením”.

Ve stížnosti bylo uvedeno, že Bradáčová má být „osobně motivována k zakrytí případných pochybení a protiprávních postupů, jichž se mohlo Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem v rámci přípravného řízení dopustit”.

ÚS konstatoval, že Rath zatím nevyčerpal své zákonné možnosti a nic mu nebrání v podání nové stížnosti poté, co bude řízení v jeho případu skončeno, uvedl senát pod vedením soudkyně zpravodajky Kateřiny Šimáčkové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám