Hlavní obsah

Projděte si třípatrový protiatomový kryt s operačními sály v pražské Thomayerově nemocnici

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Pod Fakultní Thomayerovou nemocnicí v Praze se ukrývá třípatrový protijaderný kryt označený jako KO 17, do kterého se v případě potřeby vejde až 170 lidí. Je kompletně zařízen funkčním zdravotnickým vybavením. V případě přírodní katastrofy, teroristického útoku nebo jaderné havárie může být podzemní zařízení zprovozněno během hodiny.

Thomayerova nemocnice je připravena na nejhorší. Podívejte se do útrob podzemní nemocnice z šedesátých letVideo: Novinky

 
Článek

Podzemní nemocnici v Thomayerově nemocnici, která se stavěla v letech 1952 až 1962, si můžete v rámci festivalu Open House Praha prohlédnout tento víkend.

Ve dvou podlažích je nemocniční zařízení včetně dvou operačních sálů a 15 pokojů se 72 lůžky. „Jsou vybaveny zastaralejší technikou, ale nikoliv vyřazenou. ARO tady má anestár, což je dýchací zařízení, jsou zde dva elektrické skalpely a dva přenosné kufříky s EKG, vyjmenovává technik a správce zařízení Pavel Florián.

Foto: Novinky

V podzemním pracovišti se nachází 72 lůžek.

Třetí podlaží je rozděleno na dvě části. „V jedné je veškerá technologie. Je tady mírová vzduchotechnika, tzv. izolační nebo bojová, dále dieselagregát, studna a padesátikubíková nádrž s pitnou vodou. Ta druhá část sloužila až do roku 2011 jako radioterapeutické pracoviště,“ popsal Novinkám technik.

Do hodiny funkční

V případě nějaké hrozby se toto zařízení musí do hodiny zprovoznit. „Do té jedné hodiny se sem musí navézt zdravotnický materiál, který je uskladněný v hlavní lékárně, a jídlo,” uvedl Florián a pokračuje: „Protože se zde nedají provádět velké chirurgické zákroky, tak by se podle traumatologického plánu pozměnila oddělení.“

Přestože při prohlídce máte pocit, že jste se skutečně vrátili do minulého století, zařízení už několikrát bylo potřeba a pomohlo. Například když se slavilo milénium, využilo se jako záchytná stanice pro opilce nebo v roce 2002 při povodních. Bydleli v něm lidé z pražského Karlína, kterým velká voda vzala střechu nad hlavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám