Hlavní obsah

Prezidentovo chování již zavání svévolí, varují právníci

Právo, Oldřich Danda

Experti na ústavní právo se shodují, že prezident Miloš Zeman si nesmí klást podmínky, aby odvolal z vlády ministra financí Andreje Babiše. Pokud bude podle nich odvolání dál odkládat a podmiňovat, začne hrubým způsobem porušovat ústavní pořádky a na místě bude ústavní žaloba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Argumenty, které padají, jsou ale natolik málo vážné, že nestojí za diskusi a zavání to svévolí. Prezident nesmí postupovat svévolně a vymýšlet si zástupné důvody,“ uvedl Marek Antoš z katedry ústavního práva Univerzity Karlovy.

Prezident v úterý uvedl, že Babiše odvolá, jen když premiér Bohuslav Sobotka vypoví koaliční smlouvu. Argumentuje tím, že podle smlouvy premiér potřebuje k odvolání koaličního ministra souhlas předsedy koaliční strany. [celá zpráva]

Podle právníků to za prvé není pravda, protože premiér musí podle smlouvy k odvolání pouze „hledat podporu“ koaličního předsedy. A za druhé koaliční smlouva nemůže podmiňovat ústavu. [celá zpráva]

Odborník na ústavní právo Jan Wintr připomněl, že jediná prezidentova relevantní výhrada je, že Sobotka zatím nenavrhl za Babiše náhradu. „Ale od momentu, kdy premiér někoho navrhne, by prezident bez zbytečného odkladu měl odvolat ministra Babiše,“ uvedl Wintr.

„Když to udělá těsně po návratu z Číny, tak to nebude hrubé porušení ústavy jako důvod pro ústavní žalobu. Ale poté už ano,“ dodal.

Co říká koaliční smlouva
Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenování a odvolání členů vlády. Pro každý takový krok musí předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany. Předseda příslušné koaliční strany může předsedovi vlády podat návrh na odvolání a jmenování člena vlády nominovaného za tuto stranu. Další postup o takovém návrhu podléhá dohodě předsedy vlády s předsedou příslušné koaliční strany s tím, že předseda vlády by měl návrh předsedy příslušné koaliční strany respektovat.

Podle odborníka na ústavní právo Jana Kysely klade prezident nesplnitelné podmínky typu – Až naprší a uschne nebo Až opadá listí z dubu. „Jeho podmínky jsou víceméně nesplnitelné, protože žádná z koaličních stran nechce zrušit koaliční smlouvu, tak ji nebudou rušit kvůli tomu, že si to prezident přeje jen proto, aby se mohl zabývat ústavně relevantním návrhem předsedy vlády,“ řekl Právu Kysela.

Prezident se v úterý navíc odvolával při obhajobě svých názorů na ústavního odborníka Václava Pavlíčka. Ten ale prezidentova slova, že pokud vláda nehlasovala o své demisi, pak platí pouze demise premiéra, odmítl.  [celá zpráva]

Anketa

Je správné, že prezident Miloš Zeman odjíždí během vládní krize do Číny?
Ano
54,1 %
Ne
45,9 %
Celkem hlasovalo 13206 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám