Hlavní obsah

Chce se vám na toaletu a nevíte kam? Pomůže nová mobilní aplikace

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Okolo 40 tisíc lidí v České republice trpí střevními záněty a když se jim začne chtít na toaletu, musí tuto nepříjemnost vyřešit v řádu minut ne-li vteřin. Protože veřejných toalet je málo, organizace Pacienti IBD vyvinula aplikaci WC kompas, který je schopen vám okamžitě ukázat, kde se nejblíž vás nachází dostupná toaleta.

Chce se vám akutně na toaletu a nevíte, kam? Pomůže nová aplikace WC kompasVideo: Novinky

 
Článek

WC kompas byl dostupný na internetu už před dvěma lety, ale až nyní existuje aplikace pro mobilní telefony. Aplikace samozřejmě nemusí sloužit pouze lidem postiženým Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou, ale je pro širokou veřejnost.

„Kdokoliv, kdo je ve městě, si může podle své polohy najít nejbližší toaletu, i se podívat, zda je veřejná, jestli je aktuálně otevřená, zda je zdarma a tak dále,“ řekla Novinkám Lucie Laštíková, manažerka komunikace organizace Pacienti IBD.

Foto: Novinky

Aplikace lze stáhnout už i do mobilu nebo na ipad.

Lidé z celé republiky mohou do aplikace přidávat nové a nové toalety. „Když vy sama objevíte nějakou toaletu a zjistíte, že ve WC kompasu není, tak ji jednoduše přidáte, můžete k ní přidat fotografii, zhodnotit, zda je čistá, zda je zdarma a tak dále,“ říká Laštíková s tím, že v databázi jich je zatím necelých 1300.

K aplikaci patří také speciální WC karta. „Ta je pro pacienty právě s nespecifickým střevními záněty, které nejsou infekční, nebo jsou po operaci střev či mají stomii neboli vývod. Kartičku mohou využít, pokud si chtějí odskočit na toaletu, která je i neveřejná,“ vysvětluje Laštíková s tím, že organizace má nasmlouvané partnery, kteří tuto kartu akceptují. Pacient s touto kartou je také vpuštěn přednostně.

Foto: Novinky

Pacienti s Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou mají wc karty, díky kterým by měli být vpuštěni na toalety.

V praxi to samozřejmě funguje na lidské solidaritě. Lidé jsou pořád přece jen nedůvěřiví, a navíc se většinou obávají, že je pacient nakažlivý.

Aplikaci na toalety si nemůže vynachválit i Veronika Hanzlíková, která trpí ulcerózní kolitidou už 14 let. „Můžu si záchody vyhledávat dopředu a když je potřeba akutní, tak se stačí jen připojit a už víte, kam rychle zamířit,“ říká Hanzlíková, která je jedna z prvních, která WC kartu vlastní.

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida
Jsou to dvě nemoci, které se řadí mezi chronické střevní záněty. Pacienti mívají problémy s vyprazdňováním. Objevují se časté průjmy a u Crohnovy choroby jsou časté i bolesti břicha, chudokrevnost a velká únava. V ČR je více než 40 tisíc pacientů se zánětlivým střevním onemocněním. Crohnova choroba postihuje 17 783 pacientů, ulcerózní kolitida 22 134 pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám