Hlavní obsah

ČSSD dluží 300 miliónů a spolčila se s Kalouskem, obul se Babiš do Sobotky

• Aktualizováno
Novinky, mif

Nit suchou nenechal v sobotu na premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a jeho straně (ČSSD) ministr financí Andrej Babiš (ANO). Reagoval tak na Sobotkův sobotní rozhovor pro deník Právo, ve kterém předseda vlády uvedl, že mezi Babišem a prezidentem Milošem Zemanem je „mocenský pakt”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Oni se vzájemně tolerují, nekomentují svoje excesy, čas od času se podpoří. Je potřeba, aby to lidé věděli a udělali si názor,“ uvedl Sobotka v rozhovoru pro sobotní Právo.

Právě tato slova však Babišovi vadí, což dal v sobotu odpoledne důrazně najevo: „Pan Sobotka uzavřel pakt se mnou, bylo to v roce 2013, ten pakt se jmenuje koaliční smlouva, kterou on i jeho ministři opakovaně porušují tak, že už je z ní neplatný cár papíru.“

„Koaliční smlouva jasně říká, že premiér musí mít souhlas předsedy koaliční strany na odvolání ministra. A on takový souhlas nemá. Jde totálně za hranu všech pravidel a zákonů,“ prohlásil současný ministr financí.

Problémy kolem ANO a ČSSD

Sobotka tento týden oznámil, že podá demisi, aby otevřel cestu k řešení situace kolem ministra financí. Nakonec ale vzal svá slova zpět a na Hrad poslal návrh na Babišovo odvolání. [celá zpráva]

Lídr hnutí ANO nemá podle Sobotky problém pouze s kauzou ohledně korunových dluhopisů, ale nyní i kvůli ovlivňování médií. Na veřejnost unikla nahrávka, na které Babiš s novinářem MF Dnes řeší články o politických konkurentech. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Babiš v reakci na kritiku připomněl, s jakými skandály se potýká v poslední době Sobotka, respektive ČSSD. „Sám nerespektuje rozhodnutí soudu, jeho ČSSD odmítla zaplatit 300 miliónů právníkovi Altnerovi a bude se tady ohánět ústavou? Je to jen hra, jak mě dostat z politiky. Aby ČSSD mohla dělat kšefty jako například teď v dotacích pro fotbal, kde je pochybně rozdával přítel pana Sobotky a poradkyně ministryně školství Karel Březina,“ podotkl.

„Pan Sobotka bohužel uzavřel pakt s Kalouskem. Spolu přijali lex Babiš a spolu odmítli vyšší daně pro hazard, které jsem navrhoval. A dnes chce pan Kalousek podpořit vládu pana Sobotky, kde nebudu já,“ doplnil Babiš.

Bude Babiš odvolán?

Zda bude ministr financí na návrh Sobotky odvolán, není v tuto chvíli jasné. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček totiž v pátek večer platnost návrhu premiéra Sobotky na odvolání Babiše zpochybnil kvůli tomu, že obsahuje konkrétní datum odvolání, s čímž podle mluvčího ústava nepočítá.

Úřad vlády neplatnost dokumentu odmítá, stejně se podle mluvčího úřadu Martina Ayrera postupovalo i v minulosti a prezident Miloš Zeman tehdy návrhům vyhověl. [celá zpráva]

V pondělí odpoledne prezident odjíždí na návštěvu Libereckého kraje a ve čtvrtek odlétá do Číny, připomněl Ovčáček. Situací se podle něj bude prezident zabývat i během cesty po Číně, kdy bude záležitost konzultovat přímo se členy vlády, kteří ho doprovodí. Letět by s ním mělo minimálně pět ministrů, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám