Hlavní obsah

Zeman po dvou dnech popřel setkání se Sobotkou, o kterém přitom mluvil na kameru

– Praha

Prezident Miloš Zeman popřel, že by s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) na jejich úterním setkání na půdě ČVUT jakkoliv řešil vládní personálie. Ve čtvrtečním rozhovoru pro TV Barrandov trval na tom, že se pouze zdvořile pozdravili. V úterý přitom České televizi potvrdil, že spolu hovořili o odvolání ministra financí Andreje Babiše.

Srovnání výroků Miloše Zemana o tom, zda mluvil s premiérem o Babišově odvoláníVideo: ČT/TV Barrandov

 
Článek

Právě tento rozhovor, který nyní Zeman zapřel, ačkoliv ještě v úterý ho do jiné kamery potvrdil, mohl mít zásadní vliv na to, že Sobotka na poslední chvíli změnil plán a ve čtvrtek na Pražský hrad nepřinesl demisi, jak původně avizoval, ale přišel jen na konzultaci.

„Nedojednával jsem nic. V Parlamentních listech nedávno vyšlo svědectví těch, kdo tam byli, a které říká, že jsme se jen zdvořile pozdravili a to bylo naprosto všechno,“ prohlásil Zeman pro TV Barrandov s tím, že informaci přinesl týdeník Respekt, který je „prolhaným plátkem“, neboť patří podnikateli Zdeňku Bakalovi. Týdeník v úterý napsal, že se Sobotka pokoušel prezidenta přemluvit, aby kývl na Babišovo odvolání.

Zeman se Sobotkou o Babišovi jednal

Jenže v úterý krátce po setkání se Sobotkou na půdě ČVUT při příležitosti otevírání nového kyberinstitutu hovořil prezident jinak. „Jenom jsem ho dneska při našem krátkém setkání upozornil, že podle koaliční smlouvy na odvolání pana Babiše potřebuje souhlas předsedy hnutí ANO, což je shodou okolností pan Babiš,“ potvrdil České televizi Zeman před budovou ČVUT, že se Sobotkou Babišovo odvolání řešil a dal mu k němu své vyjádření.

Sobotka, který v úterý odpoledne hodlal oznámit, jak bude řešit Babišovu kauzu a nejasnosti kolem jeho podnikání, nakonec překvapivě oznámil demisi celého kabinetu s tím, že s ní na Hrad zamíří do konce týdne. [celá zpráva]

Termín podání demise

Ve středu Hrad oznámil, že Sobotka podá demisi ve čtvrtek. Mluvčí kabinetu Martin Ayrer doplnil, že demise bude podána k polovině měsíce. [celá zpráva]

Ve čtvrtek ráno Ayrer upřesnil, že Sobotka hodlá jít odpoledne za prezidentem pouze na konzultaci, na níž by mu objasnil postoje ČSSD i nástin řešení vládní krize. [celá zpráva] Sobotka zároveň chtěl ujištění, že Hrad bude k demisi premiéra přistupovat jako k pádu celé vlády, nikoliv jen jako k odchodu jejího předsedy. Tím by totiž šéf ČSSD nedosáhl odchodu Babiše z kabinetu.

Zeman však setkání pojal tak, jako by premiér přišel s demisí, ačkoliv už od čtvrtečních sedmi hodin ráno měl jeho úřad k dispozici informaci o změně Sobotkova plánu. Prezident předstíral, že o změně neví, a Sobotkovi poděkoval a popřál mnoho úspěchů. Přitom ale o pár chvil později sám přiznal, že informaci o změně znal, ale že dorazila ten den v sedm ráno, což je podle něj „zatraceně noční doba, kdy normální lidé spí a nejednají”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám