Hlavní obsah

Starostou Chebu byl zvolen Antonín Jalovec

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým starostou Chebu byl ve středu odpoledne zvolen na mimořádném jednání městského zastupitelstva Antonín Jalovec (VPM - Alternativa). Jeho zástupkyní bude Gabriela Licková (Koalice pro Cheb, KPCH). Zdeněk Hrkal (ANO) zůstal na místě náměstka z minulého vedení města.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Místostarosta Chebu Zdeněk Hrkal (ANO), nový starosta Antonín Jalovec (VPM - Alternativa) a jeho zástupkyně Gabriela Licková (KPCH).

Článek

Novou koalici ve vedení města tvoří vedle VPM - Alternativy se šesti mandáty hnutí ANO s pěti mandáty, Koalice pro Cheb (KPCH) se třemi křesly a Strana svobodných občanů (Svobodní), kteří mají dva mandáty. V třicetičlenném zastupitelstvu tak nová koalice drží pouze těsnou většinu šestnácti hlasů.

„Do týdne zveřejním své majetkové poměry,“ uvedl Jalovec, který je dvacet let učitelem gymnázia. „Předám svoji agendu a budu se práci starosty věnovat na sto procent,“ pokračoval s tím, že za svoji největší slabinu považuje nezkušenost v politice.

Zúčastnil jsem se tady už hlasování o šesti starostech, ale poprvé slyším, že byl na někoho vytvářen nějaký nátlak
exstarosta Chebu Pavel Vanoušek (ČSSD)

„Slibuji občanům, že kdybych byl trestně stíhán, tak okamžitě abdikuji na tuto politickou funkci,“ slíbil Jalovec. Licková ještě před volbou upozornila, že jeden den v týdnu bude pracovně v Praze.

Opoziční zastupitel Tomáš Linda (ODS) ještě před volbou nového vedení uvedl, že v rámci koaličních vyjednávání bylo některým členům ODS, kteří mají funkce v příspěvkových organizacích města, anebo jsou jinak napojeni pracovně na město, vyhrožováno, že by mohli být z těchto funkcí odvoláni. Linda uvedl, že hovoří nejenom za sebe, ale i za vedení chebské ODS. Konkrétně ale nechtěl říct, kdo komu vyhazovem z práce vyhrožoval.

„Zúčastnil jsem se tady už hlasování o šesti starostech, ale poprvé slyším, že byl na někoho vytvářen nějaký nátlak,“ podivoval se exstarosta Chebu Pavel Vanoušek (ČSSD).

Na nikoho jsme nátlak nevyvíjeli
Václav Jakl

„To, co řekl pan Linda, je závažná informace a já nemám důvod tomu nevěřit. Považuji to za velmi nešťastný začátek koalice,“ uvedl další bývalý starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD).

„Za náš klub se důrazně ohrazuji, že by byl vytvářen nějaký nátlak,“ uvedl opakovaně lídr VPM - Alternativa Miroslav Plevný. „Ubezpečovali jsme naopak, že nová koalice nebude provádět nějaké personální čistky,“ dodal s tím, že ke změnám dojde pouze v některých správních orgánech městských společnosti, aby je měla nová koalice pod kontrolou.

Proti Lindovu tvrzení se ohradil i Václav Jakl (Svobodní). „Na nikoho jsme nátlak nevyvíjeli,“ uvedl a hovořil při tom i za KPCH. Za hnutí ANO, které je také součástí koalice, se nikdo ke slovům Lindy nevyjádřil.

Dosavadní koalici tvořilo hnutí ANO (5), ČSSD s pěti mandáty a KSČM rovněž s pěti zastupiteli. Koalici v mnoha hlasováních podporovala také ODS, která ale nebyla formálně součástí koalice.

Starostou byl Petr Navrátil (ČSSD), jehož odvolání z funkce inicioval koaliční partner hnutí ANO. Odůvodnil to tím, že je Navrátil obviněn z poškozování zájmů Evropské unie v souvislosti s rozdělováním dotací Regionálním operačním programem Severozápad. Po sestavení nového vedení skončila v opozici ČSSD, komunisté a se čtyřmi ODS a nezávislí.

Výběr článků

Načítám