Hlavní obsah

ANO: Z vlády odcházet nehodláme, odejít by měl Sobotka

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO by za ideální řešení nynější situace považovalo, kdyby vládu opustil jen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který podle hnutí kazí dobrou práci ostatních ministrů. Vedení ANO se na večerním jednání v Průhonicích shodlo na tom, že samo z koaličního kabinetu odcházet nehodlá. Přeje si také, aby předseda Andrej Babiš dál pokračoval ve funkci ministra financí.

Vyjádření hnutí ANO k demisi vlády Video: Novinky

 
Článek

„Bylo by ideální, kdyby tuto vládu opustil premiér Bohuslav Sobotka,“ uvedl po jednání místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Zatímco podle jeho slov jsou za Babišem výsledky, za premiérem nejsou. Konec Sobotky je podle Faltýnka ideálním řešením nejenom pro tuto vládu, ale i pro celou zemi.

„Kolegové mi řekli, že ne. Většina mě přehlasovala,“ uvedl Babiš ke svému případnému odchodu z vlády. Sám rezignovat nehodlá, i když původně takovou variantu nevylučoval. Přemluvili ho prý kolegové. Dodal, že čeká, až ho Sobotka osloví a vše mu vysvětlí.

Všichni ministři z ANO očekávají na středečním jednání kabinetu od Sobotky vysvětlení podání demise. Budou chtít také vyvrátit spekulace médií, že Sobotka se rozhodl během úterního dopoledne, že podá demisi celé vlády namísto toho, aby pouze odvolal Babiše. Ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že pro něj je zásadní pochopit hnutí Sobotkovy mysli. Vadí mu, že místo jednoho člověka by mělo „být odejito” sedmnáct členů vlády.

Babiš původně chtěl odejít společně se Sobotkou

„Dokážu si představit, že vláda dokončí svůj mandát bez pana Sobotky a bez Babiše. Proč ne? Pojďme se o tom bavit,“ řekl Babiš médiím v úterý večer před jednáním s ministry za ANO a se svou náměstkyní Alenou Schillerovou. Babiš médiím sdělil, že by ale chtěl být v křesle ministra financí i nadále.

Vyjádření Andreje Babiše k demisi vládyVideo: Novinky

Další průchozí variantou by podle něj bylo, kdyby se premiérem stal nynější místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Na rozdíl od pana premiéra je schopen komunikovat normálně a neformálně a sednout si za stůl a řešit věci. To se panu premiérovi nepovedlo za ta léta,“ uvedl Babiš.

Možnost, že by za celou vyhrocenou situaci neslo část viny hnutí ANO, si Babiš nepřipouští. Zopakoval, že se jedná pouze o umělou kauzu namířenou proti jeho osobě.

Babiš vládu vést nechce

Během středy by se špičky koaličních stran měly tradičně sejít ještě před jednáním kabinetu. Očekává se, že tam budou věc probírat. Babiš připustil, že premiér je „splachovací”, tak by jednání nemuselo být příliš vyostřené.

Ještě ve středu odpoledne se sejde s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzku s ním má už domluvenou týden. Přiznal, že nyní od něj ale bude chtít poradit, co dělat. Babiš očekává, že až Sobotka Zemanovi předá demisi, hlava státu věc rozhodne. Kdyby ale Zeman pověřil Babiše, aby vedl vládu do konce volebního období, šéf ANO by to podle svých slov nepřijal.

„Proč bych to přijímal? Jsem ministr financí a mám práci na ministerstvu financí. Nevidím důvod pro ten návrh pana premiéra. Je úplně šílený. Nechápe to vlastně nikdo. Takže tomu nerozumím, je to velká škoda a možná by si měl jít odpočinout,“ dodal.

Premiér Sobotka v úterý krátce po poledni na tiskové konferenci oznámil, že podá demisi celé vlády. Důvodem byly nejasnosti kolem kauzy Babišových korunových dluhopisů a další okolnosti jeho podnikání.

Reklama

Související články

Končí celá vláda, oznámil Sobotka

Šéf kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD) nenavrhne prezidentu Miloši Zemanovi odvolání Andreje Babiše (ANO) z vlády, ale demisi podá on sám. Premiér to oznámil na...

Výběr článků

Načítám