Hlavní obsah

Po Sobotkově hozeném ručníku bude suverénem Zeman. Už jednou všechny převezl

Poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý oznámil, že v průběhu týdne podá demisi, bude na tahu prezident Miloš Zeman. Ten může rozhodnout, zda jeho demisi přijme, případně zda někoho pověří sestavením nového kabinetu. V roce 2013 Zeman všechny převezl a jmenoval premiéra a vládu podle svého uvážení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Udělal to po svém. Prezident republiky Miloš Zeman při jmenování Jiřího Rusnoka premiérem v červnu 2013.

Článek

Podle ústavního právníka Jana Kysely by mohla vláda na současném půdorysu jako „udržovací” teoreticky vydržet až do řádných voleb. Záleželo by však na dohodě aktérů, uvedl Kysela v České televizi.

Dle ústavy prezident pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády.

Následně může někoho pověřit sestavením nového kabinetu a případně jmenovat novou vládu, která by se musela ucházet o důvěru Sněmovny.

To se ostatně stalo v roce 2013 po demisi kabinetu premiéra Petra Nečase, kdy Zeman jmenoval předsedou vlády Jiřího Rusnoka, jehož „úřednický” kabinet nezískal důvěru, a následně došlo k vypsání předčasných voleb.

Řádné volby by se letos měly uskutečnit 20. a 21. října. O termínu rozhodl prezident. Hlava státu oznámení demise Sobotky nekomentovala, mluvčí Hradu pouze uvedl, že postup oznámí „v pravý čas”.

Česká republika v minulosti zažila několik úřednických vlád, které vedli Josef Tošovský, Jan Fischer a zmiňovaný Jiří Rusnok. Pouze Fischerův kabinet však vydržel až do řádného termínu voleb v červnu 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám