Hlavní obsah

Kalousek: Premiér to vzdal a nechal rozhodnout Zemana

• Aktualizováno
Právo, Novinky, bja, tin

Jestli dnes udělal premiér toto alibistické gesto, tak ukázal, že nemá sílu ani vůli bojovat za něco, co deklaruje, a předává rozhodování do rukou prezidenta republiky Miloše Zemana, reagoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na avizovanou demisi vlády. V ČT dodal, že mu je z toho smutno.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Premiér Sobotka v úterý na tiskové konferenci oznámil, že podá demisi a s ním celá vláda. Důvodem byly nejasnosti kolem kauzy korunových dluhopisů a podnikání ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Premiér měl podle Kalouska vyhnat z vlády lidi, u nichž narazil na konflikt zájmů. Podání demise celé vlády ale podle něj znamená, že předává rozhodnutí do rukou prezidentovi.

„Nenapadá mě v tuto chvíli jiný motiv, než že se pan premiér Sobotka dohodl s panem prezidentem i s panem Babišem,” spekuloval Kalousek.

Kalousek demisi vlády glosoval i na Twitteru.

FIala: Demise celé vlády je výrazem bezradnosti a alibismu

Podobně reagoval na Twitteru i předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Za bezradnost a alibismus označil Sobotkův krok lídr ODS Petr Fiala. „Premiérovo rozhodnutí je pokračováním absurdního politického divadla, které tu v režii stávající vlády sledujeme už několik měsíců. Je mimo jiné s podivem, jak chce Bohuslav Sobotka jednat se stávajícími koaličními stranami - a tedy i s Andrejem Babišem - o nové vládě, v níž ale nemá Andrej Babiš být,” uvedl Fiala.

Místopředseda ODS Martin Kupka pak dodal, že je to hazardní krok „s ohledem na vazby pana prezidenta k Andreji Babišovi a naopak na vyhlášenou válku směrem k panu Sobotkovi”.

 Dolejš považuje krok Sobotky za snahu dostat se z pasti

V době, kdy Sobotka oznámil demisi, byl předseda KSČM Vojtěch Filip zrovna na Hradě. „Měl jsem jiný předmět jednání u prezidenta republiky, protože jsem se k němu ohlašoval minulý týden, ale samozřejmě uložil svým analytickým týmům, aby to zpracovali. Řekl jsem mu na to svůj vlastní názor pouze z ústavní pozice, tedy jaké jsou varianty toho řešení,“ shrnul Zemanovu reakci Filip.

„Jak znám prezidenta republiky, tak si pozve jak jednotlivě ty hlavní hráče, tak si je pozve společně. Už jsme zažili jednu situaci, kdy tam společně seděli Milan Chovanec a Andrej Babiš. Myslím si, že se tomu pan premiér ani pan vicepremiér nevyhnou,“ dodal Filip.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš označil demisi vlády za zoufalý pokus premiéra Sobotky dostat se z pasti. „O střetu zájmů se vědělo dlouho, měly to řešit státní orgány včetně policie, která samozřejmě ty podněty měla. Koaliční strany mají nyní handicap, že svůj projekt nedotáhly do konce,“ řekl Právu Dolejš.

„Pan prezident teď bude na koni. Užije si, že premiér Sobotka rozpouští svou vlastní vládu. A občané snad pochopí, že musí rozhodnout až další volby. Protože v tomhle volebním období už... sorry jako,“ použil Dolejš ironicky úsloví připisované právě Babišovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám