Hlavní obsah

Průvod desítek studentů zahájil pražský Studentský majáles

Praha

Průvod několika desítek studentů v maskách v sobotu zahájil pražský Studentský majáles. Po 10.30 vyšli z Kampy směrem do areálu Karolina a na Ovocný trh, kde se koná hlavní část studentských oslav. Není to první majáles, který se v prodlouženém víkendu v Praze koná. V sobotu 29. května se uskutečnila studentská slavnost v Letňanech.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Průvod několika desítek studentů vysokých škol zahájil 1. května pražský Studentský majáles.

Článek

Z Kampy se průvod vydal přes most Legií na náměstí Václava Havla u Národního divadla. Tady se k průvodu přidala také malá dechová kapela. „Majálesem si připomínáme také 60. léta a hnutí hippies, které bylo protiválečné a mírové. Kromě historických konotací ale je důležité, aby se nový král majálesu dokázal domluvit s mocenskými strukturami a prosadit přání studentů,“ řekl jeden z mluvčích na piazzettě Národního divadla, kde se následně všichni účastníci rozestavili do mírového znaku hippies a vyfotografovali se.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Průvodu se účastnilo několik desítek studentů.

V průvodu byly k vidění například historické kostýmy z doby Rudolfa II. včetně kata s láhví hruškovice v ruce. Jela v něm i replika automobilu studentů z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy nebo žlutá ponorka podobná té od Beatles. Někteří studenti nesli transparenty s hesly jako Vešel jsem na peďák a je ze mne žebrák či Stop xenofobii, rasismu a strachu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Majálesový průvod v Praze

Hlavní slavnost se koná na Ovocném trhu a v areálu Karolina, kde jsou na programu hudební a divadelní představení, čtení poezie nebo ohňová show.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám