Hlavní obsah

Meteorologové varovali před silnými dešti a zvedáním hladin řek

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové varovali, že v důsledku vydatných srážek mohou v některých regionech stoupat hladiny potoků a řek. Výstraha se týká Plzeňského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Ve dvou posledně jmenovaných Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval i před silnými srážkami.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ostravice ve Frýdku-Místku (ilustrační foto)

Článek

Pršet by mělo na většině území. V polohách nad 700 metrů očekávají meteorologové i sněžení nebo srážky smíšené.

„Předpokládáme, že zejména během druhé poloviny noci napadne v polohách nad 800 metrů 5 až 10 centimetrů, na hřebenech (zejména na území Jihočeského kraje) až 15 centimetrů nového sněhu,“ uvádí varování.

Do pátečního rána by mělo spadnout většinou do 15 milimetrů srážek. V Beskydech se však může jednat až o 40 milimetrů, v Jeseníkách a na Šumavě do 25 milimetrů a v oblasti Českomoravské vrchoviny do 20 milimetrů.

Srážky by měly pokračovat i v průběhu pátku.

Hladiny řek budou stoupat

Na několika profilech na tocích odvodňujících Jeseníky a Beskydy se ve čtvrtek hladiny dostaly na 1. i 2. stupeň povodňové aktivity.

„V reakci na další srážky očekáváme během čtvrtka u toků odvodňujících Jeseníky kulminace a postupné poklesy hladin. Opětovné vzestupy očekáváme opět během zítřka,“ upozornil ČHMÚ.

Stoupat budou i toky odvodňující Beskydy, zejména v povodí Odry, Ostravice a Olše. I na nich ČHMÚ nevylučuje dosažení až 2. stupně povodňové aktivity.

V Plzeňském kraji by se na povodňový stupeň mohly dostat toky v povodí Radbuzy a Úslavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám