Hlavní obsah

Na pražském letišti vám prohrabou už i odbavené kufry. Zámky neobstojí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavazadla na pražském letišti Václava Havla budou od května kontrolována na stopy po výbušninách. Bezpečnostní technici tak budou nově nahlížet i do kufrů a tašek, které míří do zavazadlového prostoru letadel. Jde o další počin k zajištění vyšší bezpečnosti. O kroku, který by neměl mít dopady na rychlost odbavení, ve středu informovala mluvčí letiště Marika Janoušková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Detekce stop po výbušninách se od září 2015 provádí u osob a příručních zavazadel. Nově budou detekci podrobena i zavazadla, která poputují do nákladového prostoru.

„Nově tak budou moci pracovníci bezpečnostní kontroly letiště takové zavazadlo otevřít a provést kontrolu i na jeho obsahu,” upřesnila mluvčí.

Vyškolení specialisté budou mít k dispozici nové stanoviště vybavené kamerovým systémem a potřebným technickým vybavením, aby se dostali i do zabezpečených zavazadel. Kvůli tomu začalo letiště spolupracovat s výrobci zavazadel a bezpečnostních zámků, aby bylo možné se do většiny z nich dostat bez poškození.

Kontrola, kterou cestující mohou znát například z letišť v USA, Německu, Rakousku či Švýcarsku, probíhá tak, že bezpečnostní pracovník zavazadlo otevře, získá stěrem z jeho obsahu kontrolní vzorek a v detektoru prověří možnou kontaminaci s výbušným materiálem.

„Celý proces otevření zavazadla, získání stěrů, vyhodnocení a opětovné zavření zavazadla trvá okolo 10 minut a probíhá bez přítomnosti cestujícího. Odbavení a bezpečnostní kontroly osob se tedy tento postup nijak nedotkne,“ popsal princip fungování člen představenstva letiště zodpovědný za bezpečnostní procesy Milan Špaček. Vše se odehrává pod dohledem kamer.

Některé zámky mohou být poškozeny

„V současném provozu takto namátkou či cíleně zkontrolujeme desítky zavazadel denně. Cestující pozná, že jeho zavazadlo prošlo kontrolou, už podle pásky s upozorněním, kterou bude zapečetěno. Uvnitř zavazadla najde zprávu o jejím průběhu a podrobnější informace včetně instrukcí k dalšímu případnému postupu,“ dodal.

Letiště lidem zároveň doporučuje, aby používali při zabezpečení svých zavazadel speciální zámky, které lze otevřít bezpečnostním klíčem (tzv. TSA zámky, které jsou označené znakem červeného diamantu), případně aby využili jiných možností zabezpečení, jako jsou fólie či snímatelné obaly.

U klasických či integrovaných zámků bez TSA může dojít při otevření k jejich poškození.

Bližší informace o kontrolách lidé naleznou na stránkách letiště zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám